Втората половина на май се очертава гореща - и в

...
Втората половина на май се очертава гореща - и в
Коментари Харесай

Задава се вълна от протести! На улицата излизат работодатели, превозвачи, ресторантьори и полицаи

Втората половина на май се обрисува гореща - и в директен и в метафоричен смисъл. На 18 май страната ще бъде блокирана от народен митинг, в който ще се включат огромните работодателски организации, огромна част от превозвачите в страната, транспортни служащи, ресторантьори и други Преговорите с държавното управление на този стадий не дават предстоящите резултати и представителите на браншовете са избрали тази форма, с цел да слагат настояванията си. Макар и да звучи леко шизофренично, работодателските организации влязоха в ролята на синдикати и ще изведат на открито огромна част от чиновниците в фирмите, които съставляват.

Полицаи и надзиратели оповестиха с декларация, че също не са постигнали единодушие по поставените проблеми с ръководещите и ще излязат на митинг. Датата към момента не е конкретизирана.

Ето кой и за какво стачкува.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ

Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара ( БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите в България (КРИБ) и Съюз за стопанска самодейност (ССИ), провеждат народен митинг на 18 май за сигурна сила на налични цени.

„ Цените на горивата и електрическата енергия доближиха непостижими за преобладаващата част от небитовите консуматори равнища. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки минал ден изяжда приходите на всеки български жител.

Държавата си разреши да третира бизнеса, от чиито налози се устоя, като бедняк, чакащ подаяния. Не държавните служители, а ние сме страната! Защото страна без кредитоспособен и разрастващ се бизнес, без работни места и без налози не може да съществува – извънредно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните „ ограничения “ в поддръжка на бизнеса в действителност са в пъти по-малко от обявяваните и са извънредно незадоволителни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не желае помощи – бизнесът желае спокойна среда , в която самичък да си изкарва парите, да поддържа работни места и да основава богатства. Бизнесът желае сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подобаващи ограничения на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората”, афишират работодателите в претекстовете за свикването на националния митинг.

Те напомнят, че в продължение на съвсем една година нито едно държавно управление не е чуло ясните прогнози, причини и оферти на бизнеса.

„ Тази управническа глухота докара стопанската система ни до актуалното безизходно положение. Тази управническа глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето мъчно ще можем да се оттласнем, в случай че продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове”, споделят още работодателите.

Те упорстват за удължение на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо: Компенсация в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от свръхпечалбите на производителите на сила.

Друго гледище е разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с “Газпром експорт”, да бъде поета като отплата от бюджета.

Работодателските организации желаят създаване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени.

И последно, само че не на последно място, те упорстват за стратегия за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки.

В случай на несъблюдение на горните претенции, работодателските организации ще изискат оставката на държавното управление.

Те споделят, че митингът им не е политически, а за избавяне на българската стопанска система, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за избавяне на работните места и приходите, за понижаване на темповете на инфлацията и за прекъсване на обедняването на нацията.

ПРЕВОЗВАЧИТЕ

Заради проваления разговор с държавното управление автобусните превозвачи излизат още веднъж на митинг.

" На 18 май сме оповестили прекъсване на целия автобусен превоз в страната и блокиране на безусловно всички транспортни връзки . Това не може да продължава - администрацията да се подиграва с нас ", разгласи Магдалена Милтенова, ръководител Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, афектирани от думи на министър-председателя.

" В последна сметка излезе една истина, ние не сме били на загадка среща, няма нищо скрито и нищо персонално ", разяснява Милтенова. От думите й стана ясно, че записът е изработен и възложен от хора от Министерския съвет.

Милтенова подсети и какво са настояванията на превозвачите: понижаване на цената на горивата чрез премахването на биодобавката и понижаване на акциза; погашение на обещаните дотации на превозвачите и обсегът на тол системата да не се уголемява. " Искаме способен министър. Искаме министър, който милее за автобусния отрасъл, не министър, който атакува автобусния отрасъл, не е министър, който атакува превозвачите, които обезпечават 20% от брутния вътрешен продук т ", добави председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Те ще създадат отстъпка единствено за началото на митинга, с цел да дадат опция на учениците да се явят в точния момент на матурите.

СТОЛИЧЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

На митинг на 18 май излизат работещите в Столичния градски превоз, поради терзание, че може да останат без заплати.

Причината - рецесията с цените на горива и енергоносители. Заявката е за 18 хиляди души и 200 рейса. Най-вероятно този месец чиновниците няма да получат заплати . Става дума за хиляди служащи. От Столичната община споделят, че скокът в цените на горивата и Коронавирус пандемията са главната причина чиновниците на градския превоз да не получат заплати. Апелират страната да помогне с финансови средства.

РЕСТОРАНТЬОРИ

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на митинга, проведен от работодателските организации на 18 май.

" Като български бизнесмени, ние сме съществено наранени от серията рецесии, които ни връхлитат и страдаме от неналичието на разговор с актуалното държавно управление. Призоваваме всички свои членове интензивно да се включат в организацията и да защитят своите права и ползи за икономическото оцеляване на сектора и опазване на работните места и стопанските субекти ", се споделя в позицията им до медиите.

" Точно 7 месеца след националния митинг на 19.10.2021 година смяна в енергийната сигурност освен че няма, само че обстановката е още по-влошена и влошаваща се ", акцентират от СЗБ и БАЗ.

Ресторантьорите имат следните претенции:

1. Удължаване на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо: Компенсация в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от свръхпечалбите на производителите на сила.
2. Разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с “Газпром експорт”, да бъде поета като отплата от бюджета.
3. Разработване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени.
4. Програма за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки.

В случай на несъблюдение на горните претенции те ще упорстват държавното управление да подаде оставка.

ПОЛИЦАИ И НАДЗИРАТЕЛИ

С претекст, че не са удовлетворени от препоръчаните промени и нарастването на заплатите, служители на реда и надзирателите от пандизите още веднъж излизат на митинг.

В известие до медиите от синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и синдиката на чиновниците в пандизите написа, че организациите не одобряват метода на осъществяване на обществен разговор в Министерство на вътрешните работи, защото в него съществено е недооценен съгласувателният и съвещателен темперамент на сходна връзка, като тя е сведена до съобщаване на планове за решения.

От двата синдиката регистрират като незадоволително осъществяването на поетите задължения и показват отчаяние от продължаващата липса на дефинирани политики, както и съответни ограничения и инструментите за тяхното осъществяване от страна на Министерството на правораздаването (МП).

Неприемливо и изцяло безпричинно е да се чака поддръжката ни за каквито и да е промени в Сектор " Сигурност " в миг на безспорна индиферентност от представителите на законодателната и изпълнителната власт и на фона на изчезнала връзка с представители на синдикалните организации в Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието, написа още в позицията. Двата синдиката желаят по-широка политическа, социална и професионална полемика по тематиките, които засягат реформирането на бранша.

Немислимо е да подкрепим планувани промени при отсъствието на гаранции за гарантиране на почтено място на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и Министерство на вътрешните работи и техните представители. Невъзможно е да се съгласим с промени, които не слагат жителите в центъра на системата за сигурност, споделят в позицията си синдикатите.

На този стадий няма признаци държавното управление да промени позицията си. Управляващите разясняват, че митингите са политически и опит да им бъдат извити ръцете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР