Втората най-голяма централа на въглища в страната остава американска, но

...
Втората най-голяма централа на въглища в страната остава американска, но
Коментари Харесай

Американският фонд KKR купува ТЕЦ "Марица-изток 3" през сделка за ContourGlobal

Втората най-голяма централа на въглища в страната остава американска, само че на нов фонд колос. KKR ще би трябвало да реши бъдещето на ТЕЦ-а, който има контракт за продажба на тока си до 2024 година Сделката би трябвало да приключи до края на годината.
Втората най-голяма въглищна централа в България - Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", ще има нов притежател. Досегашният - американската компания ContourGlobal, се е договорила да продаде бизнеса си на фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) за малко над 2 милиарда евро. Очаква се договорката да бъде приключена до края на годината.

Идването на новия вложител в Маришкия басейн ще съвпадне с момента на решението за бъдещето на въглищната централа, като занапред се анонсира план за зелен водород. Иначе дълготрайният контракт за изкупуване на силата на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " от НЕК изтича през 2024 година, след което централата ще би трябвало да работи на свободния пазар.

За KKR договорката ще добави нови ВЕИ мощности в портфейла и няколко ТЕЦ-а. За 2021 година е постигнала рекордни финансови резултати с растеж на приходите над 50% - до 2.15 милиарда $. Около една трета от тази сума идва точно от българската Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица 3 ", а останалите активи са в Европа, Северна и Латинска Америка, Африка. Печалбата на американската компания преди налози, амортизации и лихви (EBITDA) е 842 млн. $.
Реклама
Сделката става през новорегистрираната компания на фонда Cretaceous Bidco, като купувачът заплаща награда от 36% над цената на акциите на ContourGlobal. Продаваната компания е учредена през 2005 година в Лондон от американския бизнесмен Джоузеф Бранд и фонда Reservoir Capital.
Маришката централа
е с 908 мегавата конфигурираната мощ, като по-голям е само държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Това е и най-голямата мощ в портфолиото на ContourGlobal, който е притежател и оператор на 6.3 гигавата централи в целия свят, от които 138 термални и ВЕИ.

ContourGlobal има мажоритарния дял (73%) в централата от 2011 година, а останалите са благосъстоятелност на държавната Национална електрическа компания (НЕК). Делът бе добит от италианската компания Enel.

Историята на централа датира от края на 90-те години, когато се основава смесено сдружение сред НЕК и американската компания Еntergy. Малко по-късно, през 2003 година, американското сдружение продава част от дяловете си на италианската Enel, а 3 години по-късно и останалото си присъединяване. Реконструкцията на ТЕЦ-а бе финансирана със заем от банки за 650 млн. евро, като след това е добавена и нова сума. Правителството пък подсигурява, че ще изкупува силата на преференциална цена 650 млн. евро за период 15 години след привършване на рехабилитацията (от 2009 до 2024 г.).
Реклама Българският бизнес
За 2021 година българското сдружение " КонтурГлобал Марица-изток 3 " е отчело доходи 1.17 милиарда лева, растеж над 67% по отношение на миналата година. Причината за това са доста по-високите цени на електрическата енергия. Сериозно отражение имат и разноските за въглеродните квоти, които за последната година са били 692 млн. лева, заради което крайната облага за годината е съвсем същата като миналата година - малко над 100 млн. лева

Въглищната централа, която е измежду най-модерните в цяла Югоизточна Европа, създава чисто към и над 4500 гВтч електрическа енергия на година. Това е 10-15% от цялата консумация на ток в страната, което я прави измежду най-важните централи, изключително в комплицирана енергийна обстановка като сегашната със спрените газови доставки от Русия.
Фондът колос Базираният в Ню Йорк е световен капиталов фонд, който към края на 2021 година ръководи активи на стойност 471 милиарда $. Инвестициите на KKR са в голям брой разнородни класове активи, в това число частен капитал, енергийни, инфраструктурни и имотни планове, а посредством свои стратегически сътрудници - и хедж фондове. Портфолиото включва над 100 компании от разнообразни браншове - енергийни, инфраструктурни, имотни планове и така нататък Застрахователните ѝ дъщерни сдружения оферират пенсионни артикули и животозастраховане под ръководството на Global Atlantic Financial Group.KKR e учредена през 1976 година от Джером Колбърг-младши и братовчедите Хенри Кравис и Джордж Робъртс. И тримата преди този момент са работили в капиталовата банка Bear Stearns. В наши дни KKR се ръководи взаимно от изпълнителните шефове Джоузеф Бей и Скот Нътъл. Има офиси в 21 града на 4 континента - Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Има над 1900 чиновници, а фирмите от нейното портфолио, измежду които Wella, Axel Springer, GfK, Hyundai Global Service, Envision Healthcare и доста други, са шеф на към 819 хиляди души по света.Фондовете на KKR вземат участие обичайно в доста по-големи покупко-продажби от присъщите за България. Досега не са имали директна инвестиция в страната, въпреки няколко пъти да са разглеждали телекоми. В момента периферно имат връзка със страната през United Group - притежател на БТК и " Нова тв ". Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР