Всяко семейство има свой код – как да успокои тревожното

...
Всяко семейство има свой код – как да успокои тревожното
Коментари Харесай

6 напътствия за всеки ден

Всяко семейство има собствен код – по какъв начин да успокои тревожното дете, по какъв начин да го окуражи, по какъв начин да насърчи положителното държание или да го отклони от неприятен табиет. А това, което е значимо, е двамата родители да са поредни и дружно да вървят в една посока.
Основните послания, които отправяте към детето, съгласно психолозите, би трябвало да са ориентирани към това да му покажете, че го обичате. Не пестете изреченията.
Във времето на нашите баби остана съветът, че детето се целува единствено до момента в който спи, с цел да не се разглези.

1. Много те обичам

Съвременната просвета твърди, че даже да го повтаряте на всеки половин час, това ще донесе единствено изгода.
Когато детето се усеща обичано и подкрепяно, ще върви по-уверено напред. А за него е значимо да усеща зад тила си постоянно опората и поддръжката на родителите си.

2. Вярвам ти

Вероятно това е нещо, в което всяко дете се съмнява. Затова е добре да чува тази фраза.
Изграждането на взаимно доверие би трябвало да стане в най-ранна възраст, доста преди да са се явили пробойните присъщи за пубертета.
Няма нищо ужасно да кажете на 5-годишното си дете, че му вярвате, когато ви споделя даже за несъществуващи другари или страхове. И да усещате, че фантазията му рисува сюжет, слушайте и открийте зрънцето истина, за която си коства да му вярвате. Защото и от най-невероятната история на хлапето, има какво има научите за неговия свят.

3. Пробвай още веднъж

Някои деца бързо се предават. Особено по-малките. Очакват всичко, което вършат възрастните и на тях да им се получи с едно тракване на пръстите. Затова е значимо да повтаряте, че би трябвало да са упорити и да пробват отново и отново.
И в миг на неуспех за детето е значимо да чуе, че ще сте до него, когато опитва още веднъж. Нужно му е поощрение и поддръжка в комплицирани за него обстановки. Особено, в случай че ченгелчето, което се пробва да напише, изпада от реда и е отчайващо погрешно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР