Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете

...
Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете
Коментари Харесай

Свиканият от премиера Съвет по сигурността приключи без съгласие за дерогацията

Всяко редуциране на периодите за унищожаване на дерогацията покачва рисковете от нарушение на оперативната активност на " Лукойл " и покачва риска от повишаване на пазарната цена на горивата. Това съобщи министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се разисква препоръчаната анулация на дерогацията за съветския петрол.

Фокус на съвещанието, свикано от премиера Николай Денков, беше оценка на следствията, в случай че Народното събрание одобри предлагането на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане на дерогацията за съветски нефт в тридневен период.

" Искам ясно да подчертая, че по тази тематика от самото начало обсъждаме какви са рисковете във връзка с опциите за работа на рафинерията, тъй че тя да не спре, в случай че не получи нефт и втория риск за това какво може да се случи на пазара на горива при прекъсване или понижаване на потенциала на работа ", акцентира министър председателят.

Той заяви и какви решения са взети от Съвет по сигурността:

Първо отвърждава изводите от отчета №С-31809 от 29 август т.г., направен от Министъра на стопанската система и промишлеността и министъра на енергетиката в съгласуваност с министъра на финансите и на превоза и известията и ръководителите на ДАНС, ДАР, Служба " Военно разузнаване ". Това е отчетът въз основа на който бяха взети решения в Народно събрание във връзка с периодите за унищожаване на дерогацията.

Второ, регистрира значителен прогрес във връзка с проекта по т. 1. В този отчет имаше съответни ограничения, по които трябваше да работи държавното управление и по всички тях е работено и е реализиран напредъкът, който се чака.

Трето, удостоверява, че оптималните периоди за минимизиране на рисковете са показани в цитирания по т. 1 отчет. Т.е., в случай че желаеме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, би трябвало да се съблюдават периодите в този отчет.

Четвърто, при положение, че Народно събрание реши да прегледа и одобри законопроект №4935401114 от 10 ноември 2023 година, при наличната информация минималните периоди за поетапно унищожаване на дерогацията са:
след 31 декември 2023 година не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 година - не повече от вносен 25% съветски нефт; от 1 март 2024 година напълно неруски петрол ".
" Тези решения са взети на база експертно разискване на мненията, в случай че желаеме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, би трябвало да се съблюдават периодите, сложени в този отчет ", акцентира министър-председателят.

Денков добави, че няма информация за приходи от такси за транспорт на съветски газ. " Имаме право да ги постановяваме, само че може да има разногласия с " Газпром ". Това ще се дискутира по отношение на бюджета за идната година ", уточни министър председателят и удостовери, че интерес към покупка на " Лукойл " има.

Предложението на ГЕРБ дерогацията да отпадне в тридневен период откри поддръжка единствено от Движение за права и свободи .

От ПП-ДБ оповестиха, че са склонни да прецезират своето предложение за отпадане на дерогацията на 1 март вместо на 15 март 2024 година

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков позволи, че Движение за права и свободи и ГЕРБ се пробват да ги вкарат в политически капан с предлагането за отпадане на дерогацията в тридневен период. Според него двете партии се надявали да се стигне до сюжета с високи цени и липса на горива, с цел да може виновността за това да бъде отнесена към държавното управление.

Снимка: Скрийншот

" Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана през идващите дни, ще отстояваме интереса на жителите. Твърдо сме " за " за прекратяването на паричните потоци към Путин, само че това не би трябвало да стане за сметка на българските жители ", добави той.

Преди това от ГЕРБ напуснаха съвещанието, а малко след тях ги последваха и представителите на Движение за права и свободи.

От ГЕРБ обясниха, че от отчета на ДАНС е станало ясно, че още през вчерашния ден " Лукойл " е имала подготвеност да премине напълно на неруски нефт, само че откакто с гласовете на ПП-ДБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия в енергийна комисия не бе признато предлагането за отменаме на дерогацията в тридневен период, рафинерията се е отказала.

Снимка: БТА

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира срещата като безполезна загуба на време. Заяви, че не е чул претекстове в интерес на опазване на дерогацията.

" Видя се, че ще има гласоподаване в Народното събрание и Политическа партия си споделиха, че ще си отстояват периодите за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от Възраждане, Политическа партия и Българска социалистическа партия. Коалицията " Путин " е реалност - ще забележим по какъв начин ще бъдет гласовете и действително от Москва се командва българското държавно управление ", сподели Пеевски.

Снимка: БТА

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи разгласи още, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС против Агенция " Митници ". Според него има данни, че митниците са заобикаляли съветските наказания. По думите му ставап въпрос за " чудовищна спекулация ".

Съветът по сигурността към Министерския съвет разиска рисковете за националната сигурност на България при вероятно приемане на проектозакона, който планува анулация в тридневен период на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на съветски петрол от българската рафинерия " Лукойл ". Доклади по тематиката показаха способените органи - Държавните организации " Национална сигурност " и " Разузнаване ", както и Служба " Военно разузнаване ". Участваха и министрите на стопанската система и промишлеността и на енергетиката - Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от отчетите, които не са засекретени, в допълнение ще бъде осведомена и Диана Ковачева, омбудсман на републиката.

Решението за дерогацията ще бъде взето дефинитивно в пленарна зала в Народното събрание.

На този стадий парламентарната комисия по енергетика отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС да се анулира в тридневен период дерогацията на " Лукойл " за работа с съветски нефт . Законопроектът беше подсилен от петима депутати, четирима се оповестиха срещу, а петима се въздържаха.  Комисията обаче одобри предлагането на ПП-ДБ Национална агенция за приходите да събира директна такса на съветски газ през България от 20 лева на мегават вместо " Булгартрансгаз ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР