Всяко наше действие или бездействие води след себе си последици.

...
Всяко наше действие или бездействие води след себе си последици.
Коментари Харесай

7 начина да намалим цифровия си дигитален отпечатък, докато чакаме автобуса (или метрото)

Всяко наше деяние или безучастие води след себе си последствия. И тук имаме поради освен връзките с хората, а и замърсяването на нашия дом - планетата. Когато приказваме за това по какъв начин да минимизираме своя въглероден отпечатък, постоянно се фокусираме върху нещата, които можем да пипнем. Но пропущаме нещо значително - своето онлайн наличие. А то също генерира въглероден боклук, тъй като всяко нещо, което вършим онлайн, се зарежда от сила. 

Според формалните данни световният цифров въглероден отпечатък е 3.4% от целия въглероден боклук през 2020 година, като до 2040 година се чака той да пораства до впечатляващите 14%. А това е доста повече от замърсяването, породено от авиацията и доставките на онлайн магазините да вземем за пример. Затова ви предлагаме 7 ефикасни метода, с които всеки може да способства за намаляването на тези проценти и то за минути.

1 Почистете си пощата

Изтрийте всички имейли, които не ви трябват, отпишете се от бюлетини на онлайн магазини, които по този начин или другояче подминавате. Все отново става въпрос за напълно същински сървъри, на които тези имейли съществуват и употребяват сила.

2 Изключвайте телефона, като се зареди

Тоест не оставяйте телефона на зарядно през нощта. Повече от 100% заряд батерията ви няма да получи, а в същото време телефонът продължава да употребява ток от контакта. Ако желаете на сутринта телефонът ви да е на 100%, просто го заредете вечерта, сложете го на самолетен режим през нощта и готово. Ако през нощта въпреки всичко е паднала батерия, постоянно може да дозаредите на сутринта.

3 Изключете AutoPlay опциятa

Става въпрос за автоматизираното зареждане на ново видео или серия в YouTube, Netflix, HBO Max и тн. Според данни на Climate Care персоналният ни интернет трафик се усилва с 50%, когато тази алтернатива е включена. 

4 Запазете уеб страниците, които посещавате на bookmarks

... вместо всякога да ги търсите в търсачка. Всеки път когато търсите избран уебсайт вместо да го изписвате ръчно в браузъра (или да ползвате bookmarks), ползвате повече сила и запаси. Освен това хабите и повече батерия на персоналното си устройство.

Виж още: " Той е заклещен, би трябвало да го освободим ": Зловеща интрига тегне над новото видео на Хари Стайлс

5 Почиствайте постоянно

Става въпрос освен за пощата си, само че и за фотосите, скрийншотите, които вършиме, документите и всичко това, което заема памет на устройството ви. Според изследване 1GB изисква 32.1 kWh сила годишно. Друго пък показва, че в случай че всеки човек във Франция изтрие по 50 мейла, спестената сила ще е равносилна на тази, която би осветила Айфеловата кула в продължение на 42 години.

6 Заложете предел на стрийминг услугите си

Всички музикални платформи, както и видео такива, имат алтернатива в какво качество да стриймват услугата. По-ниско качество значи по-малко въглеродни излъчвания.

7 Затворете табовете

Колко отворени табове имате на телефона или на компютъра? Всичко това натоварва освен процесора на устройството, само че и природата.  

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР