Всяка сума под 100 млн. лв. за реклама на туризма

...
Всяка сума под 100 млн. лв. за реклама на туризма
Коментари Харесай

Минималистичният бюджет за реклама прави България „невидима“

Всяка сума под 100 млн. лева за реклама на туризма прави България невидима. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Красен Кралев по време на първото съвещание на Комисията по туризъм в Народното събрание. По думите му би трябвало да има коренна смяна в метода към бранш „ Туризъм “.

Повярвайте ми, като човек, който се занимава в реклама, с по-малко от 100 млн. лева сме невидими. С по-малко пари по никакъв метод няма да помогнем на сектора “, безапелационен е той.

По време на първото съвещание на отрасловата комисия беше изслушан и служебния министър на туризма Илин Димитров, който изцяло се съгласи с всички членове на Комисията, които оповестиха, че плануваните пари за туристическа реклама в Бюджет 2023 са незадоволителни.

Ако успеем да вкараме новата формула за бюджета, ще има триумф. И тогава може да имаме не 100, а 200 млн. лева Чрез нея няма всяка година да се борим за повече средства “, сподели Димитров.

Припомняме, че при започване на тази година министърът предложи нова формула в държавния бюджет за образуване на туристическата реклама. Неговата концепция е в края на всяка година, когато в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) влязат данните за всички регистрирани туристи, за всеки един от тях да се отделят по 10 лева
 Правителството обмисля нова скица за финансиране на туристическата реклама
По калкулации на Economic.bg на база данните на Национален статистически институт, в случай че схемата се приложи за 2023 година и се употребяват данните за пренощувалите лица за 2022 година, тогава частният туристически отрасъл ще получи над 76 млн. лева държавни пари за реклама.

Заложените средства в бюджета за 2023 на Министерството на туризма, особено за реклама, са същите, каквито бяха през 2022 година – 18 млн. лева Далеч по-малко от желанията на участниците в отрасловата комисия към Народното събрание и надлежно министъра.
Отчет
По време на чуването си в Комисията по туризъм министър Димитров изрично съобщи, че всички задания, които си е сложил като длъжностен министър, са изпълнени.

Поставихме си 18 целта, свършихме всички 18 ”, съобщи той.

Министърът акцентира, че туризмът е съществено недофинансиран и застава твърдо зад стъпаловидно нарастване на бюджета за реклама, както и зад ставката от 9% Данък добавена стойност, защото тази мярка е изсветлила бизнеса и е удвоила заявените приходи и надлежно, импортираните налози от ресторантьорите.

Сред акцентите, на които акцентира, бяха регистрираният „ рекорден зимен сезон “, идният добър летен, първите стъпки към основаването на Гаранционен фонд, множеството събития, на които България е взела присъединяване и получила награди. Както и подготвянето на семейството на страната ни за 68-а сесия на Регионална комисия Европа на Световната организация по туризъм в интервала 31 май – 2 юни.

Категоризирани бяха над 1400 туристически обекта със забавени и изтекли категоризации. Само за последните два месеца са осъществени съвсем 150 категоризации и сертифицирания. Без тях хотелите щяха да затворят и нямаше да е допустимо да сключат контракти с туроператорите “, сподели Илин Димитров.

Той се похвали и с смяната на метода, по който се стопанисват плажовете. Това лято те към този момент се дават чартърен, а не на концесия. Основната разлика е, че наемът е за 5 години, а концесията нормално за 20.

Предприетите дейности за обезпечаване на гласност и бистрота при провежданите процедури по отдаване чартърен на морски плажове посредством усилване на вътрешните контролни механизми и обезпечаването на наблюдаващи от ДАНС, КПКОНПИ и Министерство на вътрешните работи доведоха до повишение на доверието в работата на МТ, стана ясно от думите на министъра на туризма.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР