Всяка страна трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика - това

...
Всяка страна трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика - това
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ: Всяка държава трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика

Всяка страна би трябвало да поддържа положителната проверяваща публицистика - това бе посланието на новия дипломат на Съединени американски щати Херо Мустафа на една от първите ѝ обществени прояви, откогато зае поста си в София.

Баща ми беше публицист. Докато бях дребна в Северна Дакота, татко ми пишеше, а аз разбирах какъв брой е скъпо същинското почтено репорстване, проверяващата публицистика, описа тя. Понякога е мъчно – тъй като желаете да напишете нещо, само че върху вас има напън. И натискът идва по доста способи – от време на време директно, от време на време непряко. Добрата проверяваща публицистика е нещо, което всяка страна би трябвало да поддържа.

Обмисляйки целите си, преди да дойда в България, взех решение да провеждам мислите си в тези три думи – съгласуваност, съдействие и корупция. За корупцията знаете. " Сътрудничество " значи да се прави повече в района, тъй като вие се намирате в доста значим стратегически регион и е значимо да си сътрудничите със съседите си от всички страни, изясни тя по време на конференцията " Журналистика в търсене на решения " на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) и проведена в партньорство с Фондация " Фридрих Науман ".

Мустафа означи още, че под " съгласуваност " има поради съгласуваност на България със Съединени американски щати по всички канали, в това число и през неправителствени организации и медиите.

Въпросните три C (заради изписването на британски на connectivity, collaboration, corruption) бяха показани от Мустафа и на чуването ѝ в Сената, когато Вашингтон удостовери назначението ѝ.

Само в няколкото седмици, в които съм тук, срещнах доста хора, отдадени на това да вършат положителни неща за страната – бизнесмени, избрали да останат и да изградят бизнеса си, млади държавни чиновници, които имат вяра, че за корупцията няма място в актуалното ръководство, и публицисти, които имат вяра, че самостоятелните медии са сериозно значими за едно демократично общество, сподели тя.

" Като американци, ние сме известни с оптимизма си. С екипа ми сме огромни оптимисти във връзка с България и поради това създадохме медийната акция " Силата е в теб " ", напомни още дипломат Мустафа. Повече за акцията четете тук.

Коя е Херо Мустафа

Мюсюлманка и някогашен емигрант, тя е един от дипломатите на Съединени американски щати с необикновена история - родена е през 1973 година в семейство на кюрди (фамилното им име е Мистафа) в Ербил, Ирак, и прекарва две години в бежански лагер. Семейството на кюрдски политически деятел емигрира в Америка през 1976 година, бягайки от репресиите на Саддам Хюсеин. В Съединени американски щати техен настойник става лутеранска черква.

Възпитаник на университетите " Джорджтаун " (бакалавър по интернационалните връзки и национална сигурност) и " Принстън " (магистър по интернационалните отношения), тя приказва 9 езика, в това число арабски, кюрдски, турски, съветски, гръцки, португалски, хинди и фарси. Повече за нея четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР