Всяка година с инициативи по цял свят и по обявени

...
Всяка година с инициативи по цял свят и по обявени
Коментари Харесай

НИМХ-Варна отбелязва дните на водата и метеорологията

Всяка година с начинания по целия свят и по оповестени настоящи тематики се отразяват 22 март – Световен ден на водата, разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година и 23 март - Световния метеорологичен ден. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и филиал Варна към него, като представител на страната ни в Световната метеорологична организация (СМО) отбелязва тези два дни дружно със международната метеорологична общественост и показва своя принос за сигурността и благосъстоянието на обществото.

Избраната тематика за 2019 година за Световния метеорологичен ден е:

" Слънцето, Земята и времето “

Съвременната метеорология е просвета за атмосферата на нашата планета, протичащите в нея физични процеси и феномени, взаимоотношението със сушата и водата от земната повърхнина и с галактически фактори, най-важният, от които е Слънцето с неговото лъчение. Слънцето е главен източник на сила, дневна светлина и топлота на Земята. Неговото излъчване съставлява движеща мощ за времето, климата и живота на Земята. Слънчевите лъчи доближават до земната повърхнина през атмосферата, която отразява назад 30% от тях в галактическото пространство и те не въздействат на планетата. Останалите към 70% се разсейват, променят се количествено и качествено, преминавайки през атмосферата на Земята и до земната повърхнина доближават по-малко от 2 милиардни елементи от слънчевото лъчение.

За хората и тяхната активност, както и за всички живи организми главно значение има продължителността на слънчевото греене и неговата активност за даден район. Учените употребяват измерванията на слънчевата светлина, с цел да предвиждат времето и да проучат промените на климата. В метеорологичните станции на Национален институт по метеорология и хидрология директното слънчево излъчване се записва със профилирани уреди. Отчетената в станция Варна междинна годишна сума часове с директно слънчево греене е към 60% от оптималната допустима годишна дълготрайност. В взаимозависимост от разбора на получените данни за количество слънчева сила през слънчевите и облачните дни в другите сезони, се дефинират подобаващи места за разполагане на слънчеви електроцентрали.

В деня на пролетното и есенното равноденствия слънцето изгрява тъкмо от изток и залязва навръх запад. В нашите ширини, през зимните месеци изгревите са от изток-югоизток, залезите – на запад-югозапад, а продължителността на светлата част от деня е най-малка. През летните месеци изгревите са от север-североизток, залезите – на север-северозапад, а денят е най-дълъг.

Слънцето и слънчевата светлина засягат ежедневната ни активност и играят значима роля за човешкото здраве. Те подтикват производството на серотонин, което се отразява положително на нашата душeвност. Ограниченият престой на слънце води до недостиг на витамин D, а несъразмерното излагане на слънце и въздействието на ултравиолетовите лъчи е нездравословно за кожата, очите и имунната система.

Темата тази година за Световния ден на водата е:

" Вода за всички! Всеки е значим! “

Който и да сте, където и да сте, водата е вашето човешко право. Това е главното заричане в Програмата за стабилно развиване и ръководство на водите до 2030 година и има за цел обезпечаване на достъп до чиста питейна вода на всички хора по Земята. Достъпът до вода е в основата на публичното здраве и всички без дискриминация би трябвало да бъдат обезпечени с задоволително безвредна, физически налична питейна вода и канализация. Вода за пиянство, персонална хигиена, подготвяне на храна, която е обезпечена свободно в семействата, на работните места, в училищата и други места на човешко наличие и активност.

Какъв е казусът? Днес, милиарди хора към момента живеят без нужната " избавителна вода “ и се борят да оцелеят и да запазят здравето си. От тях 2,1 милиарда души живеят без качествена вода вкъщи. Причините за тази неравнопоставеност са разнообразни от демографски, стопански и обществени фактори до утежняване на околната среда, изменение на климата, повишаване на популацията, спорове, миграционни процеси.

Какво би трябвало да се направи? Трябва да фокусираме нашите старания и на службите по водите да оказват помощ на хората, които са на лимита на оцеляването. Гласът им да бъде чут в обезпечаване правото на вода за всички нуждаещи се и посредством задоволително финансиране, което почтено и дейно да се насочи към тези, за които е предопределено.

Районът на гр. Варна е миропомазан в това отношение, защото разполага със обилни запаси от питейна вода. В непосредственост до града минава р. Камчия със приблизително дълголетен отток от към 21 куб.м/сек, на която са построени огромни язовири. Девненските извори са измежду най-големите по дебит на територията на страната, от порядъка на към 3 куб.м/сек. В Североизточна България са развити двата най-мощни подземни водоносни хоризонти: Неоген-сарматски и Малм-валанжински.

Чистата вода е естествен подарък, който би трябвало да ценим, всекидневно да опазваме и да осигуряваме на всички хора!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР