Всяка година оттук нататък ние ще губим към страна по

...
Всяка година оттук нататък ние ще губим към страна по
Коментари Харесай

Васил Велев пресметна: Всеки 100 работещи у нас трябва да издържат 119 други българи

Всяка година оттук насетне ние ще губим към страна по 50 000 души на пазара на труда всяка година. Т.е. с 50 000 понижават хората, които навършват пълноправие спрямо тези, които се пенсионират. Това дори не е всичко. Вие имаме 2,8 млн. обезпечени - това са тези, които не укриват приходи или не укриват всичките си приходи. Приемаме, че 2,8 млн. души внасят пари в бюджета. Но насреща имаме 2 млн. пенсионери, които използват от бюджета и още 600 000 души, които са на бюджетна прехрана. Т.е. те чисто използват от бюджета, само че не внасят в него. И като изравним тези цифри, се получава по този начин, че имаме 2,2 млн. души, които внасят в бюджета и 2,6 млн. души, които използват от бюджета. Т.е. на 100 работещи 119 са пенсионери и на бюджетна прехрана. Това е в пъти противоположното на това, което следва да бъде.

Това разяснява пред Нова тв Васил Велев.

Това, което ние предлагаме като решения, са няколко неща. България дава най-дължото майчинство в света, което пречи на кариерата на  дамите, на по-добри заплати и пенсии. Ние не желаеме майчинството да се редуцира, а дамите, които желаят да работят, да им се заплаща цялото майчинство, защото няма детски градини и ясли, където да си остави детето, до момента в който е на работа. Т.е. концепцията е тя до момента в който работи, да си взима цялото майчинство, с цел да може да заплаща на детегледачка или частно детско заведение, разяснява Лидия Шулева.

Така дамите ще могат да се върнат на работа и да не губят подготовка, а от друга по този начин децата ще могат да бъдат обикновено отглеждани. Тове е едно от предложенията на дамите в бизнеса. Освен това считаме, че би трябвало да се дефинира фамилна помощ за работещи родители, изключително за такива, които имат деца до 12 години, защото това са сложни години в фамилиите във връзка с разноските. Трябва да има тласък за работещите, които отглеждат деца, уточни тя.

Трябва да се подтиква работа на гъвкаво работно време, понижено работно време и отдалечена работа за родителите на деца до 12 година, тъй като всичко това оказва помощ на родителите, когато децата са дребни, разяснява Шулева. 

Изчислили сме, че към 250 000 фамилии могат да бъдат подкрепени с такава помощ, в случай че тя е да вземем за пример в порядъка на 200 лв., което ще излезе към 1 милиарда лева на фона на 180 милиарда лева Брутният вътрешен продукт, уточни тя.

Трябва да си дадем сметка, че това потомство, което излиза от пазара на труда и се пенсионира, има потребност от доста по-голяма грижа, изключително, където има самотноживеещи. Трябва да има дълготраен фонд за почтени старини, уточни тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР