Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната

...
Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната
Коментари Харесай

Инициативата Бира за смет почисти плаж Крайморие

Всяка година на 5 юни означаваме Световния ден на околната среда. Това е мотивът в Бургас доброволци да провеждат акция за разчистване на неохраняемия плаж " Крайморие ". Събитието стана известно в обществената мрежа Facebook и в него се включиха огромна част от локалните. Само за няколко часа те почистиха плажната линия от неразградими боклуци и приготвиха пясъка за началото на лятото.

" Бира за боклук " по този начин се назовава самодейността с екологична устременост, която през днешния ден за първи път се организира на Южен плаж " Крайморие ". В продължение на три часа младежи-доброволци събираха разделно отпадъците по плажната линия. А за премия всеки от тях получи бира. Не единствено напитката обаче стимулира локалните да почистят брега на морето в почивния си ден.

" Защото е жестоко да има една такава прелестна българска природа, останала по този безхаберен метод ", изясни Дилян Георгиев, уредник.



" За страдание, освен хората по плажа, които плажуват са отговорни за всичките тези отпадъци тук. Морето също всекидневно изхвърля голямо количество отпадъци. Иска ми се да запазим дивите плажове красиви! ", сподели Дора Сивкова.

За всички доброволци бяха обезпечени безвъзмездни ръкавици и чували, а община Бургас имаше грижата да извози всички чували с боклуци.

" Много пластмасови бутилки има разхвърляни по плажа или по-скоро по-задната част на плажа, където е озеленената част. Намерихме всякакви кофи, тръби, гуми, строителни боклуци ", показа Валентин Чапразлиев.

" Решихме, че е нужно всеки да се включи. Взели сме и децата, с цел да дадем добър образец. Мисля, че е значимо да ги научим, че би трябвало да се пази природата ", уточни Деница Николова.

Инициативи като " Бира за боклук " имат за цел да ни припомнят, че непорочност на природата, в която живеем, е ежедневна грижа на всеки един от нас.

Текст: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР