Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Приходите от нощувки през септември растат с 35%, инфлацията в САЩ достигна 30-годишен рекорд

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития - тук. Приходите от нощувки се усилват с 35%
Приходите от нощувки през септември 2021 година се усилват с 35% в съпоставяне със 2020 година съгласно данни на Национален статистически институт. Постъпленията за предишния месец надвишават 119 млн. лв., като към 70 млн. са от чужденци, а 49 млн. са от български жители. Според данните общият брой на нощувките във всички места за настаняване е над 2 млн., или с 13.2% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година. Броят на туристите в местата за настаняване през септември също се усилва, с 4.5% в съпоставяне със същия месец на 2020 година, и доближава 620 хиляди Близо 63% от почиващите през септември са български жители, като са записали приблизително по 2.6 нощувки. Туристите от чужбина за предишния месец са към 233 хиляди, като 76% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.
Компания на AG Capital стана сътрудник - вложител в еврофонда Proptech1 Ventures
Българският фонд 3p1, част от холдинга за недвижими парцели AG Capital, стана сътрудник - вложител в европейския фонд за нововъведения в недвижимите парцели Proptech1 Ventures. Българската компания е първият участник от Югоизточна Европа в европейския фонд. " С присъединяване си в Proptech1 Ventures изпълняваме две основни цели - отваряме опция за поддръжка за локалните стартъпи и имаме взор върху промишлеността в цяла Европа ", споделя Георги Павлов, създател на 3p1 и член на борда на шефовете в AG Capital. PropTech1 Ventures е с фокус проптех промишлеността на Европа. Обединява разнообразни вложители в рисков капитал, специалисти в недвижими парцели и серийни бизнесмени в цифрови решения. В портфолиото му има над 10 сполучливи компании. Функционира в Германия, Австрия, Швейцария, Англия, скандинавските страни, Белгия, Нидерландия и Люксембург. " Целта ни е да създадем в действителност паневропейска venture capital платформа за проптех и виждаме огромен капацитет в Югоизточна Европа ", разясняват от Proptech1 Ventures.
Инфлацията в Съединени американски щати доближи 30-годишни върхове
Инфлацията в Съединени американски щати доближи най-високата си стойност от три десетилетия насам през предишния месец. Цените в Съединените щати са нарастнали с над 6.2% на годишна база през октомври. Проблемите, свързани с пандемията, като рецесия в доставките и усилване на потребителското търсене, не престават да подвигат цените. Според Министерството на труда в Съединени американски щати показателят на потребителските цени се е нараснал с най-бързия годишен ритъм от 1990 година насам. Освен това растежът на инфлацията надминава 5% за пети следващ месец в страната. Така нареченият главен показател на цените, който изключва най-променливите категории, като храните и силата, през октомври бележи повишаване от над 4.5% по отношение на година по-рано, по-висок растеж от септември и най-голямото нарастване от 1991 година
Европейски съд удостовери санкцията на Гугъл от 2.4 милиарда евро
Гугъл загуби обжалването си против санкцията от над 2.4 милиарда евро, наложена от Европейската комисия по отношение на монопол при търсенията за извършване на покупки. Решението беше доказано от Европейския общ съд. Технологичната компания към момента може да апелира на по-висока инстанция. Според Европейската комисия американската компания е употребила незаслужено своята преобладаваща търсачка, с цел да пренасочи трафика на потребителите към Гугъл Shopping, услуга, която разрешава на потребителите да съпоставят артикули и цени от онлайн търговци на дребно. Европейска комисия санкции Гугъл през 2017 година, като пресметна санкцията по отношение на приходите на компанията в интервал от 10 години от 13 страни - членки на Европейски Съюз.
ЧИСЛО НА ДЕНЯ76.4 милиарда $
пазарна оценка получи американската компания за електрически коли Rivian след първичното обществено предложение на борсата. Компанията съумя да набере към 12 милиарда $, с което се трансформира в най-голямото IPO на пазарите тази година и шестото в историята на американските пазари. Rivian се появи на борсата няколко месеца откакто стартира да създава своите електрически транспортни средства, като упованията на компанията са да достави единствено малко над 1000 автомобила тази година. Въпреки дребния размер на произвеждане упованията към Rivian са огромни, откакто през предишния месец стана ясно, че Amazon възнамерява да поръча над 100 хиляди електрически микробуса, с които да извършва своите доставки, до 2025 година
ПАЗАРИАкциите на Paypal се сринаха с 12%
Цената на акциите на американската компания за онлайн разплащания Paypal се намали с над 12%, откакто компанията разгласи по-ниски прогнози за края на годината от упованията на анализаторите. Финтех сдружението регистрира доходи от над 6 милиарда $ и чиста облага от над 1 милиарда за третото тримесечие на годината, като резултатите бяха над прогнозите на Уолстрийт. Освен това компанията разгласи и партньорство с Amazon, където към този момент ще може да се заплаща с Venmo, приложението за разплащания на Paypal. Оптимизмът обаче бързо се изпари, когато след доклада изпълнителният шеф на компанията Дан Шулман разгласи, че сдружението чака годишните доходи да бъдат към 30 милиарда, до момента в който прогнозите на анализаторите бяха за приходи от над 31.5 милиарда $.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития - тук. Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР