Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Токът пак поскъпва, оборотът на "dm България" расте до 175 млн. лв., НАП е засякла онлайн поръчки за 3.6 млрд. лв.

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. Национална агенция за приходите: Имаме данни за близо 42 млн. колета от куриерите
Близо 42 млн. колета следи Национална организация за приходите, като сумата от натрапен платеж е над 3.6 милиарда лева Данните за лицата, извършващи продажби в интернет, се подават в Национална агенция за приходите от куриерските компании в страната. Над 11 млн. са пратките на физически лица, като от тях над 34 хиляди са заявили приходите си от продажби в интернет за 2020 година Получените суми от натрапен платеж, подадени от куриерските компании, се отразяват в авансово попълнените данъчни заявления. При продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, физическите лица не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми, показват от Национална агенция за приходите.
" dm България " регистрира растеж на оборота близо 12%
" dm България " регистрира оборот близо 175 млн. лв. за фискалната си година (10.2020 - 09.2021 г.), което съставлява растеж близо 12% по отношение на предходния регистриран интервал. Резултатите отреждат лидерска позиция на компанията в бранша на търговията с дрогерийни артикули у нас по оборот. През последните 12 месеца компанията е разкрила 6 нови магазина в България, като към края на септември има над 90 магазина в 30 града. Плановете на компанията са през идната финансова година броят на магазините да надвиши цифрата 100, а градовете, в които има филиали, да станат 40. С разширението на сдружението нараства и броят на чиновниците на компанията, които към края на финансовата година са близо 900. Веригата влезе в България през 2009 година, като първият магазин на компанията бе открит в град Видин.
ЧИСЛО НА ДЕНЯ 219.85 евро/мВтч
Е цената на електричеството, реализирана през днешния ден на борсата. Това е нарастване с 9%, откакто дни наред равнището беше под 200 евро/мВтч. Най-скъпият ток през днешния ден е в района, като водачи са Гърция и Румъния (с 221.66 евро/мВтч) и незабавно след тях е България. Традиционно най-ниски са цените в Северна Европа.
Акции за 5 милиарда $ от Tesla е продал Илън Мъск тази седмица
Въпреки че изпълнителният шеф на Tesla e упражнил финансови варианти и е закупил акции на Tesla в понеделник на цена 6 $ за акция, основателят на компанията за електрически коли е продал книжата на същия ден. Това излиза наяве от регулаторни документи, подадени към Комисията по скъпи бумаги и тържищата (SEC) в сряда. Според данните Мъск е продал 2 млн. бумаги за към 2.5 милиарда $ в понеделник, като през идващите два дни е продал още 2.5 акции. Около 58% от респондентите поддържаха продажбата. Въпреки това упражнението на вариантите и продажбите в понеделник бяха осъществени по авансово заложен проект за търговия, подаден от Мъск на 14 септември (почти два месеца преди да повдигне концепцията за продажба в Twitter).
Evergrande пред банкрут публично
Китайската Evergrande още веднъж не изплати лихви към интернационалните вложители. Вторият по величина бизнесмен на недвижими парцели в Китай към този момент пропусна заплащания по две облигации през септември, като 30-дневният гратисен интервал изтече през октомври. Според Deutsche Marktscreening Agentur (DMSA), немска организация за пазарни разбори и заемодател на китайската компания, преди края на гратисния интервал " обществеността е била подведена от клюки за хипотетични лихвени заплащания ", каквито действително не са постъпили. Според старши анализатора на DMSA доктор Марко Мецлер вложителите световно демонстрират " забележителна доверчивост ", макар че Фед предизвести за рисковете, свързани с Evergrande при започване на седмицата. Германската компания счита да заведе дело против Evergrande, откакто гратисният интервал изтече на 10 ноември (сряда), докато Evergrande трябваше да заплати към 150 млн. $ по три излъчвания облигации. " Досега не сме получили лихвата по нашите облигации ", изяснява Мецлер. " След като банките в Хонконг затварят през днешния ден (вчера - бел. ред.), е несъмнено, че тези облигации ще са изпаднали в несъблюдение ", прибавя анализаторът.
ПАЗАРИАмериканските акции поевтиняха
Борсовите показатели в Съединени американски щати отстъпиха от върховете, които означиха при започване на седмицата, откакто данните за инфлацията в страната се оказаха извънредно високи. Най-популярните американски показатели - Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq - изгубиха сред 0.5% и 1.5% на фона на най-високата записана инфлация в Съединените щати от 1990 година Данните за потребителските цени през октомври покачиха и доходността по американските ДЦК - с към 0.75% за десетгодишните държавни облигации, които към този момент приближават върховете от март тази година. Междувременно цените на скъпоценните метали също се повишиха. Среброто нарастна с към 2% и се търгува над 25 $ за тройунция, до момента в който златото се оскъпи с към 1% и наближава цена 1900 $ за тройунция. Увеличаването на инфлацията докара до покачването на среброто и златото през ноември с 12% и 6% респективно.
По-слабо търсене на нефт през последното тримесечие
ОПЕК намали прогнозата си за международно търсене на нефт за последното тримесечие на 2021 година в четвъртък. Според организацията високите цени на силата попречват икономическото възобновяване от пандемията, макар че групата се придържа към прогнозата си за постоянен напредък (на доставките) над равнищата преди пандемията. В месечния си отчет за ноември организацията увеличи прогнозата си за доставки от Съединени американски щати идната година, което може да се окаже " евентуална спънка за напъните на групата и нейните съдружници да балансират пазара ". ОПЕК съобщи, че чака търсенето на нефт да бъде приблизително 99.5 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие на 2021 година, което е с 330 хиляди барела дневно по-малко от прогнозата от предишния месец (октомври). " Сега се допуска закъснение на темповете на възобновяване през четвъртото тримесечие на 2021 година заради нарасналите цени на силата ", се споделя в отчета на ОПЕК. Организацията също цитира по-слабо от предстоящото търсене в Китай и Индия като причина за понижаването на прогнозите. Цените на петрола остават относително непроменени на фона на новините - барел вид brent е малко над 83 $, или с към 0.4% повече от през вчерашния ден.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Транспорт 3 Инфраструктура 1 Транспорт 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Транспорт Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР