Всичко за живота и светлата диря на един от най-величавите

...
Всичко за живота и светлата диря на един от най-величавите
Коментари Харесай

Търсете Хан Крум Победоносецът от автора на нашумелите книги за Левски и Ботев

Всичко за живота и светлата следа на един от най-величавите владетели на България – четете в " Хан Крум Победоносецът ". Това е задълбочено историческо следствие на Веселин Игнатов – създателя на хитовите книги " Разстрелът на Христо Ботйов " и " Васил Левски. Факти и фикции ".

Книгата с логото на издателство " Милениум " може да намерите на вестникарските павилиони в цялата страна на цена единствено 8 лв..

Авторът показва увлекателно и детайлно ориста, делото и духовните качества на хан Крум. Съпоставя сериозно всички исторически източници. Отсява истината от легендите. Повдига завесата пред това, което не знаем. Оборва учебникарската визия, че Крум е основателят на първите български закони, и разпростира епичната картина на подвизите на хана на бойното поле. Ето за какво го назовава не Законодателят, а Победоносецът.

Книгата няма за цел да прекатурва показа, а се стреми да въздаде заслуженото самопризнание и да покаже действителната персона на един от най-успешните ни във военно отношение владетели. Подчертава фундаменталните му приноси за българското, само че и не подминава неговите дефекти. Рисува в елементи знаменателната борба при Върбишкия проход – такава, каквато е била. Вглежда се в символиката на именитата чаша, направена от главата на император Никифор. Анализира мистерията към гибелта на държавника и размишлява къде може да е гробът му. „ Мадарските скали са родовата планина, обиталището на духовете на предците. В тази „ висока земя” и нейните непосредствени покрайнини, паралелно до предшествениците му, прилича да бъдат вградени мощите на хан Крум”, написа създателят.

Според Игнатов „ удивителното в държанието на хан Крум е съхраняването на духа и волята за деяние “ в най-тежката за него и страната му обстановка. Оценката на историка е недвусмислена – владетелят извършва „ свръхчовешка задача “, като „ повежда с героичен обсег на битка, обезверена, дръзка, съдбовна. Избор на непреклонен мъж с душeвност и темперамент на водач! Поведение на исполин на духа, мисълта, действието! Месия! “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР