Всичко, свързано с отбраната, е въпрос на постоянно усилие, в

...
Всичко, свързано с отбраната, е въпрос на постоянно усилие, в
Коментари Харесай

Шаламанов: В топ 3 на приоритетите на хората, които искат да управляват, трябва да бъде отбраната

Всичко, обвързвано с защитата, е въпрос на непрекъснато изпитание, в което би трябвало последователност, разяснява някогашният министър на защитата доцент Велизар Шаламанов по време на полемика в София. По думите му след 2014 година огромна част от европейските страни са почнали „ да се разсънват “, само че България - не. Именно тогава е бил и моментът за превъоръжаване на армията ни.

Според него в топ 3 на целите на хората, които желаят да ръководят, би трябвало да бъде защитата.

Според някогашния боен министър Велизар Шаламанов, с цел да имаме страна, която е самостоятелна и суверенна, първото и най-важно е да имаме своя отбранителна политика, която е самостоятелна от Москва. Той добави, че едно от огромните старания на влизането на България в НАТО е било да извоюва тази самостоятелност.

По думите му моментът за превъоражаване на армията ни е бил през 2014 година, когато е станало ясно, че оръжие, поддържано в Русия не може да се употребява от страни членки на НАТО.

Велизар Шаламанов посочи, че задачата може да бъде изпълнена при 3 условия. Първо има някаква реалистична капиталова стратегия за защитата, защото е контрапродуктивно да стартира да се придобива от тук и от там. Второ България би трябвало да се освободи от остарялото си въоръжение.

Трето, с цел да се получи заместваща техника – изисква се голямо водачество, като би трябвало да знаем по какъв начин да желаяме.

По думите му опцията не е напълно изпусната. Като Шаламанов посочи, че през 2014 година тази опция е била 100-процентова, при започване на 2022 година – 80%, а сега се равнява на 10%.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР