Всичко, което тя иска, е лична карта с правилното име

...
Всичко, което тя иска, е лична карта с правилното име
Коментари Харесай

Живот, поставен на карта. Защо Габриела обяви гладна стачка за правата на транс хората

Всичко, което тя желае, е персонална карта с вярното име и пол. Когато не я получава, къса акта си за раждане и стартира гладна стачка. Залогът към този момент е доста по-голям - правата на всички транс хора в България.

Тя седи на стълбите пред Съдебната палата в София повече от денонощие. Когато я запитвам по какъв начин е прекарала нощта, споделя единствено, че е било студено. Затова е завита с одеяло даже когато грее слънце. Затова и поради бронхопневмонията, от която още не се е излекувала.

От понеделник 32-годишната Габриела Банкова не се е хранила. Обяснението е в надписа, който държи в краката си - „ Гладна стачка “.

Поводът за нейния митинг е правосъден отвод персоналните ѝ документи да бъдат изменени, тъй че в тях да написа името „ Габриела “, а в графата „ пол “ да попада „ женски “. С други думи - съдът е отказал полът на Габриела да бъде юридически изменен - от мъжки, който ѝ е избран по рождение, в женски, с който тя се разпознава.

Габриела е транс жена. Да си „ транс “ значи да няма съвпадане сред биологичния ти пол и пола, с който се идентифицираш. Според Световната здравна организация (СЗО) това не е нито психическо разстройство, нито болест, а просто вариация на половата еднаквост.

Транс хората живеят с чувството, че са се родили „ в неверното тяло “. Те могат да създадат физически „ преход “ към пола, с който се разпознават. Но в случай че дружно с това не се трансформират и персоналните им документи, настъпват редица проблеми - усложнява се достъпът им до здравни услуги и работни места, пътуването зад граница и така нататък Може да им бъде отказано да наемат жилище или да си отворят сметка.
 Габриела Банкова и няколко души, които я поддържат в митинга ѝ пред Съдебната палата
Въпреки това отношението на съда към случая на Габриела не е изненада.

От месец февруари насам съвсем всички сходни каузи приключват с отводи. Причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), съгласно което да сменят юридическия си пол.

Решението е значимо, тъй като Върховен касационен съд е висша правосъдна инстанция и по Конституция постанова тъкмо и еднообразно използване на законите от всички съдилища. Ако преди този момент другите съдилища са взимали разнообразни решения по делата на транс хората, след заключението на Върховен касационен съд правосъдната процедура е уеднаквена.

На мястото, където в този момент Габриела организира своята гладна стачка, против това решение. Той назова позицията на Върховен касационен съд „ юридически парадокс “ и настоя за равни права на транс хората.

Реакция от институциите обаче нямаше. Няма и в този момент. Когато получава отхвърли на съда да почете жалбата ѝ по случая, Габриела къса акта за раждане, в който е записано нейното „ мъртво име “. След това афишира гладна стачка и отхвърля здравно лекуване.

„ В продължение на години институциите в България се подиграват с нас, задължават против нас да бъде осъществявано принуждение, да бъдем дискриминирани и отделяни от обществото “, споделя Габриела пред Свободна Европа. „ Така работят против правото на транс хората да се самоопределят и да разполагат със себе си. “

„ Това е метод Габриела да покаже безизходността на обстановката, в която законът в България я слага “, разяснява за Свободна Европа юрист Деница Любенова от ЛГБТИ организация „ Действие “, която обезпечава правна помощ на транс хора.
Положението на транс общността в България е „ слонът в стаята “.
Според Любенова ситуацията на транс общността в България е „ слонът в стаята “, за който институциите си затварят очите. И „ даже един човешки живот да е подложен на карта, това е задоволително съображение те да подхващат нужните дейности “.
Защо гладна стачка
Това, за което Габриела упорства с митинга си, е да се уредят правата на транс хората в България, а дискриминирането от страна на институциите към тях да бъде прекъсната.

Целта на Габриела е да притегли вниманието на Народното събрание и на съда към казуса, а институциите, взели досегашните „ античовешки решения “ в ущърб на транс хората, да понесат последици. Според нея ограничения би трябвало да се вземат и против хората, които популяризират език на омразата по отношение на маргинализирани групи.

Казва, че към този момент не я вълнува толкоз дали ще успее да се пребори за позитивно решение по личното си дело. По думите ѝ тя не се бори за себе си, нито единствено за транс хората или за ЛГБТИ общността, от която те са част. Това, което Габриела желае, е ефикасна правосъдна система и правдивост за всички жители на страната.

„ Докато не видя тези ограничения изпълнени или не настъпи моята гибел, аз ще продължа тази гладна стачка “, споделя тя.
Българските съдилища демонстрират, че за тях насилието е съществена полезност.Габриела Банкова
„ Българските съдилища интензивно демонстрират на всички малцинствени групи и жители на България, че за тях насилието е съществена полезност, от която се управляват “, прибавя Габриела. „ Искам да кажа на всички хора, че ние можем да прекратим това. “

Редица неправителствени организации застанаха зад Габриела и поддържаха нейните претенции. В, оповестена във вторник, фондациите „ Билитис “ и „ Глас “ опазиха Габриела и настояха за въвеждане на правна рамка за признаването на пола на хора, при които той не съответствува с избрания при раждането.
Защо това е проблем
„ Транс хората в България сме малцинство и нямаме никакви оръжия, с които да се борим за нашите права “, споделя Габриела. „ Единственото, което страната ни предлага, са тези явно неефективни каузи, които се проточват с години. “

Няма специфичен закон, който да урежда по какъв начин транс хората могат да сменят юридическия си пол. Те могат да завеждат каузи по няколко закона. При такова дело съдът преглежда разнообразни „ доказателства “, че пред него стои транс човек, в това число поредност от експертизи - психическа, сексологична, ендокринологична.

„ Тези експертизи са много скъпи и непостижими за някои хора “, споделя Деница Любенова.

Преди решението на Върховен касационен съд правосъдните решения по такива случаи в страната бяха спорни, въпреки че доста от делата завършваха с решение в интерес на транс хората.

Заключението на Върховен касационен съд от февруари гласи, че българското законодателство в действителност „ не планува “ опция за правна смяна.

По думите на адв. Любенова по-късно решение делата на транс хора най-често приключват с отвод полът им да бъде изменен. От няколко десетки каузи, които текат сега, има три позитивни решения - две на Варненския областен съд и едно - на Пловдивския . Само едно от трите е влезнало в действие и индивидът, който го е завел, е съумял да смени пола си.

„ Това е по-скоро изключение “, споделя Любенова.

Отказ на съда да промени юридически пола на транс човек значи, че сред написаното в персоналната карта на този човек и метода, по който той или тя се показва в обществото, ще има противоречие.
Съдебната и политическата система не припознават транс хората като съществуващи човеци.Деница Любенова
Така индивидът по-трудно може да получи лекарска помощ и да си откри работа. Несъответствието разрешава транс хората да бъдат упрекнати и че са откраднали нечий непознат документ и се пробват да го показват за собствен - да вземем за пример когато минават граница.

Не на последно място - по този метод „ правосъдната и политическата система не припознават транс хората като съществуващи човеци “, споделя Любенова.
Какво може да се промени
Едно допустимо решение на този проблем е нов закон, който урежда смяната на юридическия пол като административа процедура, споделя адв. Любенова. Това би направило процеса по-лек.

По този метод беше уредена процедурата в Испания през февруари тази година. Там промяната към този момент се случва напълно административно, без да се изисква лекарска диагноза и правосъден развой.

Подобни условия по данни на Хюмън райтс уоч отпадат в страни като Аржентина, Белгия, Дания, Ирландия, Колумбия, Норвегия, Португалия.

Доколко такава концепция ще се впише в българската реалност, Любенова не може да каже. Със сигурност няма да пристигна елементарно.

Габриела обаче е твърдо решена да продължи гладната си стачка, до момента в който не види смяна. По думите ѝ тя схваща, че подобен митинг на една жена е „ полуда “ - изключително поради обстоятелството, че Габриела има дребна щерка, за която би трябвало да се грижи.

„ Искам да ѝ дам образец, че би трябвало да отстоява себе си, че гордостта и достолепието ѝ са значими и че майка ѝ се бори за тези неща “, споделя Габриела.

И прибавя, че не може да одобри щерка ѝ да пораства в страна, в която личният ѝ родител няма права.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР