Всички знаем, че в страната ни все още има неравенство,

...
Всички знаем, че в страната ни все още има неравенство,
Коментари Харесай

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за  популяризиране на правата на човека

Всички знаем, че в страната ни към момента има неравноправие, дискриминация, полицейско принуждение и разнообразни форми на нарушаване на човешките права. Не всички обаче имаме желанието, силите и дързостта да се борим против тях.

А фундаментът на човешките права е, че са право на всеки.
Българският хелзинкски комитет стартира акция за разпространение на правата на индивида, с цел да отговори на някои от най-честите въпроси по тематиката.

30 години след основаването на най-старата и огромна правозащитна организация у нас - Българския хелзинкски комитет - институциите към момента не припознават правата на индивида и върховенството на правото като пиедестал на активността си. За хората в България продължава да е предизвикателство да отстояват правата си.

По случай годишнината от основаването си БХК започва акция за разпространение на правата на индивида.
Тя е ориентирана към активнитe хора, които все по-често реагират против несправедливостите в живота и обществото си. Рядко обаче познават добре правата си и опциите да защитят себе си или идеята, в която имат вяра.

Мотото на акцията - „ Усилието за правата на един, е ключът към правата на всички " - приказва за универсалността на правата и един от главните правила в работата на правозащитниците: че всички сме равни по достолепие и права, и битката за идеята на един човек е отстояване на стандарт, годен за всеки член на обществото.

На особено основана страница на уеб страницата на организацията (можете да я видите на адрес https://bghelsinki.org/bg/issues) през 17 съществени тематики в областта на правата на индивида се споделя за разнообразни права и уязвими групи. Някои от тях се отнасят до универсални права, засягащи всеки един член на обществото - свободата на изложение, правото на отбрана от изтезания, нечовешко или унизително третиране, свободата на сдружаване, на спокойно заседание и други Други насочват хората от маргинализирани групи, които поради уязвимото си състояние в своето ежедневие се изправят пред трудности, с които останалите не се сблъскват - да вземем за пример хората с увреждания, бежанците, представителите на малцинствени групи.

Целта е стереотипното и на пръв взор кухо разбиране „ права на индивида " да се извърши с конкретика и съдържание; да се даде отговор на някои съществени въпроси - какво са правата на индивида, кому са нужни изобщо, идентични ли са за всички и дават ли ни цялостна независимост.

Към страницата ще насочват видео и визии, популяризирани в партньорски медии и организации, в обществените мрежи и в някои от огромните градове в страната. Лице на посланието е артистът Иван Бърнев, режисьор на клипа - Валери Милев, а креативната идея е основана с партньорството на организация Brand New Ideas. За да стигне идеята ни до повече хора ни поддържаха онлайн медиите dnevnik.bg, clubz.bg, mediapool.bg, otgrada.bg, maikomila.bg, marginalia.bg, proud.bg, boyscoutmag.com, vijmag.bg, както и маркетингова организация Dentsu Bulgaria.

Какво са правата на индивида

Правата на индивида са съществени и универсални стандарти, които подсигуряват опцията на хората да живеят несъмнено и почтено. Те не са „ привилегии " за съответни хора или групи, а основополагащи правила - най-малкото общо кратно за всички индивиди, без което достолепието им като хора е празно, незащитено.
Някои права могат да бъдат ограничавани при строго избрани условия, с цел да се защитят други права и свободи и в името на по-широката изгода за обществото като цяло. Други обаче - да вземем за пример отбраната от изтезания, нечовешко и унизително третиране - не могат да бъдат ограничавани. Различните права, тяхната отбрана и салдото посред им се контролират от редица интернационалните и национални документи.
Тъй като страната е главният поръчител за правата на индивида, тя има задължението да обезпечи спазването и отбраната им.

Спазват ли се правата на индивида в България

От 1994 година Българският хелзинкски комитет разгласява Годишен отчет за положението на правата на индивида в България. Оттогава в страната са извършени голям брой промени, които са довели до по-добра законова отбрана на правата на индивида и по-добро действие на институциите. Все още обаче страната ни е на шесто място в Европа (след Русия, Украйна, Турция, Румъния и Италия) измежду тези, които имат максимален брой каузи в Европейския съд по правата на индивида, сложени от Комитета на министрите на Съвета на Европа под интензивно наблюдаване за тяхното осъществяване. Това са каузи, по които Съдът е открил нарушавания и е постановил неоправдателни решения, които се отнасят до структурни и систематични проблеми във връзка с правата на индивида в дадената страна.

Като цяло правата на индивида от години са настрана от вниманието на ръководещите, а неналичието на господство на правото задълбочава пречките пред тяхното одобряване и отбрана.
Постигането на по-справедливо общество за всички минава през овластяването на всеки един да познава и отстоява своето човешко достолепие и правата си - идея, зад която БХК стои към този момент три десетилетия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР