Всички страни от Европейския съюз трябва да имат възможност -

...
Всички страни от Европейския съюз трябва да имат възможност -
Коментари Харесай

Юнкер: Никого няма да вкарваме в еврозоната, ако не иска и не е готов

Всички страни от Европейския съюз би трябвало да имат опция - както е несъмнено и в законите на Европейски Съюз - да вкарат еврото, само че никоя от тях няма да бъде принуждавана да го прави. Това съобщи в изявление ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, малко откакто в Европейския парламент разгласи желание да се сътвори предприсъединителен механизъм с финансови и механически средства в помощ на искащите да вкарат единната валута.

Строгите критерии на допускане до еврозоната ще продължат да се ползват, сподели той, представен в публично известие.

Юнкер изяснява, че думите му от годишното послание " За положението на съюза " са били " в реалност продължение на полемиката, която ние, европейците, водим от доста години ". В сряда той сподели, че " в случай че желаеме еврото да сплотява, вместо да разделя нашия континент, то би трябвало д абъде освен това от валута на подбран кръг страни. Еврото се допуска да е единна валута на целия Европейски съюз ".

" Европейските закони дефинират, че всички страни членки като се изключи Дания и Англия, които не желаят да вкарват еврото, би трябвало да имат опция да се причислят към еврозоната ", споделя той в изявлението. " Аз не настоях и не съм претендирал всички до 11 часа на следващия ден заран да одобряват еврото - впечатлен съм какъв брой доста се изписа в пресата, в това число в немската (по този въпрос). Това, което споделих, е, че страните, които още не са го приели, само че желаят, би трябвало да получат тази опция. И би трябвало да им предоставим техническа и в някои случаи - финансова, помощ, с цел да го реализиран. "

" Нямам желание да заставям страни да се причисляват към еврото, в случай че не желаят или не са способни да го създадат ", продължава той. " Критериите вкарват избрана европейска дисциплинираност. И е явно, че някои страни към момента не биха издържали на жегата в кухнята на еврото. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР