Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>> На демонстрацията присъстваха привърженици на политически представители

...
Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>
На демонстрацията присъстваха привърженици на политически представители
Коментари Харесай

Политици и граждани на протест срещу махането на ПСА, блокираха Орлов мост

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК> > >

На демонстрацията участваха последователи на политически представители от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " Левицата ", " Изправи се БГ ", както и техни последователи. Гражданите скандираха " НАТО вън " и " Оставка ".

Лидерът на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че демонтажът на паметника е още по-сериозно утежняване на връзките с Русия, която в тази обстановка би могла да денонсира Договора за другарство и съдействие сред двете страни. По думите му ръководещите основават голямо напрежение в страната тъкмо в навечерието на най-светлите празници - Рождественските, тъкмо в навечерието на Коледа и Нова Година.

Костадинов уточни, че ще изчака да види момента, в който отрежат главата на българското дете, на българската жена и на българския мъж, тъй като ръководещите очевидно не са видели, че тази скулптурна комбинация е на един руски боец, другите трима са българи.

Лидерът на " Възраждане " прикани президента да свика референдум във връзка демонтажа на паметника, защото към момента Столичният общински съвет няма определен ръководител и не може да се свика на локално равнище.

" Вие виждате, че сега демонтажът на паметника върви без заповед. Защото ръководещите фашисти са страхливи и тях ги е боязън да се подпишат под заповед, под решение или каквото и да е друго за премахването на паметника ", сподели Костадинов. По думите му това, което се случва сега, е безусловно нелегално. Ние пуснахме сигнал до Върховна прокуратура. Очевидно, че в България законите нямат никакво значение. Те потъпкват Конституцията, законите, какъв им е казуса да създадат това, което сега вършат, разяснява още водачът на " Възраждане ".

Този монумент е бил заваряван в миналото, той не е изливан на върха, не е инсталиран както си мислим ние в този момент. Това, което през днешния ден е отрязано, на следващия ден още веднъж може да бъде инсталирано, уточни Костадинов и добави, че в случай че " Възраждане " ръководи България, този монумент ще бъде още веднъж възобновен, както и всички други монументи. По думите на Костадинов " никой не слага въпроса за един доста сериозен антибългарски монумент - този на американските военнопрестъпници, избили повече от 4000 дами и деца ".

Подкрепяме историята на България, желаеме запазването на всички монументи, които са част от нашата история, поддържаме антифашистката битка в тези измерения, само че и в актуалните измерения. Това сподели пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя прикани всички монументи в България да бъдат непокътнати, без значение защо се отнасят, тъй като това е парченце от България.

Надявам се да е умерено и спокойно, през вчерашния ден виждате до какво се стигна, разяснява Нинова. Няма потребност от принуждение, от ненавист, всеки е свободен да си показва позицията такава, каквато я схваща, сподели още тя и добави, че живеем в правова и демократична страна и да почитаме непознатото мнение.

Днес сме тук, с цел да изразим гнева си към вандалщината и наглостта на десницата, сподели за Българска телеграфна агенция водачът на политическа празненство " Изправи се БГ " Мая Манолова. Тя добави, че тук не се режат бронзови фигури, а българската история.

По думите ѝ демонтажът на паметника е без всякакво законово съображение и без документ, който да удостовери сигурността на жителите. Днес внесохме тъжба в Административния съд в София за демонтажа на паметника, уточни още тя. От " Изправи се БГ " сме тук и носим цветя, с цел да ги сложим на паметника в символ на благодарност, сподели още Манолова.

Протестът блокира и придвижването на Орлов мост.

Протестиращите жители и политици, които се бяха събрали пред Паметника на Съветска войска, блокираха и придвижването на една от централните пътни артерии в столицата за към половин час, след което още веднъж се върнаха при монумента.

В региона имаше засилено полицейско наличие.

Областният шеф: Планът за демонтажа на фигурите и барелефите е разчетен за 59 дни

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската войска е разчетен за 59 дни, сподели регионалният шеф на София - град Вяра Тодева в новините на bTV. Обектът е огромен и комплициран, добави тя. Разчетите демонстрират, че демонтажът ще коства 260 000 лв., които включват всички действия, в това число и обезпечаването на защита за идващите 12 месеца.

Областният шеф не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват детайлите на паметника от съображения за сигурност, само че увери, че те ще бъдат под защита.

Вяра Тодева акцентира, че фигурите ще бъдат съхранени, разказани и ще стартират действия по основаване на техническа спецификация за възлагане на реституция, както и оценка на цената на самата реституция, с цел да може да се разгласи социална поръчка.

На този стадий се приказва за възобновяване и реституция на фигурите и барелефите, а самият фундамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. По думите на Тодева, основният проектант на София е почнал процедура по смяна на Подробния организационен проект, след което ще бъде разгласен конкурс.

По мотив случая с депутата от " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, Вяра Тодева изясни, че заместител регионалният шеф е бил отвътре на оградата, а господин Свиленски и други лица са се пробвали да компрометират едно от паната на оградата. " От другата страна са го блъскали и наш чиновник, който е бил от външната страна, се е опитал да помогне, тъй че оградата да не бъде компрометирана. Така че господин Свиленски е потърпевш от личните си дейности. ", добави Тодева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР