Всички сме чували за Наоми Кембъл и Иман - тъмнокожите

...
Всички сме чували за Наоми Кембъл и Иман - тъмнокожите
Коментари Харесай

Първата в историята тъмнокожа красавица - модел

Всички сме чували за Наоми Кембъл и Иман - тъмнокожите супермодели от 90-те години, които сполучливо се осъществят в стилната промишленост и са водещи фигури на подиумите, на кориците на списания и рекламните клипове. И това е нещо напълно всекидневно.

Много преди Наоми и Иман обаче, има един модел, който въпреки и в никакъв случай да не добива тяхната известност, съумява да проправи пътя на на афро-американците към огромната мода. Това е Хелън Уилямс, с помощта на която в днешно време може да забележим тъмнокожи модели на всички места към нас.

Хелън е родена в Ню Джърси през 1937 година и още от напълно дребна се увлича по модата. Започва да работи в малко фотографско студио в Ню Йорк и даже се появява на кориците на няколко списания. Нещо, което за 50-те години на предишния век е било голямо достижение - време, в което се е налагала стандартната хубост, съгласно която моделите би трябвало да имат наложително ярък звук на кожата.

Все отново предразсъдъците в Щатите са мъчно преодолими и това кара Хелън през 1960 година да се реалокира във Франция. Там тя реализира голям триумф - работи с реномираните фешън къщи Christian Dior и Jean Dessès и печели удивителните 7 500 $ годишно. Приемана е без никакви предубеждения и даже получава три оферти за брак от френските си почитатели.

Въпреки това обаче Хелън не се колебае да се върне в Съединените щати, въпреки още веднъж да се сблъсква с расовата стигма и постоянно да е отхвърляна от стилните организации. Тя обаче е упорита и не приема отвод. Стига до пресата и разкрива за своя случай пред публицисти. От всичко това са заинтригувани Дороти Килгалън и Ърл Уилсън, които пишат публикация, посредством която насочват вниманието на обществото към дискриминирането на чернокожите модели и изключването им от стилната промишленост.

И това се оказва извънредно сполучлив ход - внезапно вратите стартират да се отварят пред Хелън и тя получава по този начин мечтаната работа. Наета е за редица планове за компании като Budweiser, Loom Togs и Modess, а хонорарите, които стартира да получава, са доста високи за тези години. За малко време тя става извънредно разпознаваемо лице в Щатите.

Унищожаването на предразсъдъците и расовите бариери - това е голямата заслуга на Хелън. През 2004 година на публична гала, извършена в Fashion Institute of Technology в Ню Йорк, тя получава даже специфична премия за персонален принос в света на модата. Благодарение на нейните старания и на това, че в никакъв случай не се отхвърли, на цветнокожите дами е дадена опция за еднакъв старт в стилната промишленост. Благодарение на наследството на Хелън се ражда цяло едно потомство тъмнокожи модели: Наоми Симс, Бевърли Джонсън, Иман, Наоми Кембъл и Журдан Дън.

През 1970 година Хелън Уилямс стопира да работи като модел, само че продължава да се развива в промишлеността като стилист. През 1977 година тя се омъжва за Норм Джаксън, с който към момента живеят в американския щат Ню Джърси, написа Yaza Africa.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР