Всички скоростни кутии имат неутрална предавка, която изпълнява различни функции

...
Всички скоростни кутии имат неутрална предавка, която изпълнява различни функции
Коментари Харесай

Защо не трябва да включвате на неутрална предавка

Всички скоростни кутии имат неутрална предавка, която извършва разнообразни функционалности при другите типове трансмисии.

Автомобилите с „ дръжка ” може да бъдат теглени неограничена отдалеченост, единствено би трябвало да се изключи от скорост. Такава кутия разрешава да карате по инерция дълго време с работещ мотор.

Подобна техника се използваше от мнозина през предишния век. Дори инструкторите съзнателно насърчаваха начинаещите да изключват от скорост след по-сериозно ускоряване. Но от дълго време отминаха времената (преди десетилетия), когато температурата на мотора скачаше при високи скорости, водното изстудяване не се справяше и охлаждащата течност почваше да ври.

Но техниката с изключване от скорост за изстудяване на мотора от дълго време е в историята, тъй като технологиите се развиха неимоверно доста, а старите привички станаха доста нездравословни.

Системата за изстудяване на мотора се усъвършенства доста, системата за смазване е с непрекъснато налягане, захранвана от обособена маслена помпа. Това значи, че моторът към този момент не се опасява от непрекъснато „ натискане ”. Нещо повече, оборотите за него са потребни. Колкото по-висока е скоростта, толкоз по-добре работят помпата и вакуумният усилвател.

Следователно при придвижване по инерция не е належащо да изключвате от скорост, премествайки скоростния лост в неутрално състояние. Освен това, в случай че колата спуска надолнище на предавка, се задейства по този начин нареченият економайзер (има разнообразни имена), т.е. софтуерно устройство, което изключва подаването на гориво, което понижава разхода съвсем до нула.

Вредно ли е при прекъсване да се мести лостът в неутрално състояние?

При коли с автоматизирани трансмисии не е належащо да включвате режим N в никакъв случай. Този режим (изключването от скорост) е нужен единствено за изтегляне на автомобила на късо разстояние (или избутването му надалеч от пътя при положение на авария).

Още детайлности по тематиката четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР