Всички са чували за т.нар. осигуровки или осигурителни вноски, както

...
Всички са чували за т.нар. осигуровки или осигурителни вноски, както
Коментари Харесай

Какво да направим, ако не са ни внасяли осигуровките

Всички са чували за така наречен осигуровки или осигурителни вноски, както се назовават по закон, само че единствено специалистите в региона на счетоводството, данъчното и осигурителното право са наясно със същността, правилата и изчисляването им.

Не са необичайност и случаите, в които работещите се сблъскват с неприятната обстановка, в която схващат, че не могат да се употребяват от редица права, които страната им дава право, заради обстоятелството, че липсват импортирани осигурителни вноски, които в действителност са основа с цел да бъдат употребени редица компенсации по разнообразни мотиви.
 
Какво съставляват осигурителните вноски, кой и в какъв размер следва да ги заплаща и какво може да създадем, в случай че разберем, че не са ни внасяни такива, дава отговор Тодор Капитанов.

Какви осигуровки се заплащат при работа в чужбина 

Осигурителни вноски са месечни парични заплащания, които подсигуряват в солидарната обществена система на България материална (парична и др.) отбрана на служащите и чиновниците при разнообразни обществени опасности - болест, майчинство, трудова акцидент, неработоспособност, безработица, напреднала възраст и гибел.
 
Съгласно закона наложително обезпечени за общо заболяване и майчинство, неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел, трудова акцидент и професионална болест и безработица са всички лица, които упражнява трудова активност. Работодателите, имат ангажимент да удържат и внасят осигуровки за служащите и чиновниците на месечна база. Осигуровките се дължат върху общото брутно заплащане на всеки от чиновниците в границите на избраните от закона минимални и оптимални граници на осигурителния приход.

Към сегашния миг (февруари 2022г.) минималният размер на осигурителния приход в България е 650  лв., а оптималният размер е 3000 лева Следователно, в случай че работещият получава заплащане в размер над 3000 лева, той ще дължи осигурителни вноски единствено до размера на оптималния застрахователен приход - 3000 лева, само че не може да бъде обезпечаван върху по-малко от 650 лева месечно брутно заплащане. Социалните и здравни осигуровки са разграничени по фондове - фонд „ Пенсии “, фонд „ Общо заболяване и майчинство “, фонд Трудова акцидент и проф. болест и фонд „ Безработица “.
 
Общият размер на осигуровките е в размер на 32.70-33.40% върху брутното трудово заплащане, като от тях 18.92-19.62% са за сметка на работодателя и 13.78 % се удържат от месечното заплащане за сметка на служащия или служителя.

 
При състояние че работодателят по една или друга причина не извършил уговорката си да удържи и внесе осигуровки за служащите и чиновниците на месечна база (срокът за внасяне на осигуровките е до 25-о число на месеца, идващ месеца на полагане на труд. С други думи, осигуровките за февруари, следва да бъдат импортирани до 25 март), то имате опция да потърсите правата по няколко метода.
 istock istock
В такава обстановка законът ви дава право да прекратите трудовия си контракт без предупреждение, на съображение член 327, алинея 1, т. 2 от Кодекса на труда (когато работодателят забави изплащането на трудовото заплащане или на обезщетение по този кодекс или по публичното осигуряване). Също по този начин може да поискате възнаграждение на дължимите осигуровки като сезирате съответния съд, който да разпореди решение във ваша изгода. 

Не забравяйте, че по този жанр правосъдни каузи не са дължими държавни такси. Във всеки един миг имате право да се обърнете към контролните органи Инспекция по труда, чиновниците на която да извършат инспекция във компанията или институцията за насочи наложителни наставления на работодателя, както и да сезирате Националната организация по приходите по отношение на неплащането на осигуровки и налози от страна на съответния шеф.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР