Всички пушачи в Сърбия, както и всички българи, които купуват

...
Всички пушачи в Сърбия, както и всички българи, които купуват
Коментари Харесай

Цените на цигарите в Сърбия ще растат, докато достигнат европейските

Всички пушачи в Сърбия, както и всички българи, които купуват по-евтини цигари от западната ни съседка, би трябвало да чакат повишаване на тютюневите произведения, оповестява eKapija.

От 1 юли повишаването за кутия цигари в Сърбия ще е с 10 динара. Така кутия локални цигари към този момент ще коства приблизително малко над 320 динара или към 5, 50 лв. .

Причината за повишаването е календарът за акцизите, който беше признат в края на 2020 година, съгласно който през януари и юли цената на цигарите се усилва заради нарастването на характерния данък от 1,5 динара до 2025 година.

Практиката ще продължи и през 2024-а, което значи, че в Сърбия предстоят най-малко още две покачвания на цените , с цел да може страната да се хармонизира със стандартите на Европейски Съюз, съгласно които до 2025 година страната би трябвало да печели най-малко 90 евро на 1000 къса цигари, т.е. е 1,8 евро за кутия, вместо сегашните 70 евро.

До една година сърбите ще заплащат цигари на цени, идентични с тези в Европейски Съюз, като Германия, да вземем за пример. Колкото до тези, които са заменили обичайните цигари с електронни, те също ще бъдат наранени от по-високи цени, защото течността, употребена за пълнене на електронни цигари, също ще нарастне с 1 динар на милиметър.
 Кутия цигари може да стане 10 лв. след предложение на Брюксел за повдигане на акцизите от 2025-а
Кутия цигари може да стане 10 лв. след предложение на Брюксел за повдигане на акцизите от 2025-а

Според изминал отчет Европейска комисия презнава бездимните произведения за по-малко нездравословни и предлага данъчната им тежест да бъде понижена на половина

Почитателите на все по-масовия невъзпламеняем тютюн също ще заплащат повече пари. Заради корекцията на характерния данък и те най-вероятно ще би трябвало да заделят най-малко 10 динара повече за кутия.

Все по-вероятно е през идната година и половина пушачите да заплащат от ден на ден и повече за удоволствието си, тъй че е реалистично да чакаме сръбските цени на тютюневите произведения да доближат европейските най-късно през 2025 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР