Всички публични процеси ще се проектират като цифрови по подразбиране,

...
Всички публични процеси ще се проектират като цифрови по подразбиране,
Коментари Харесай

До 2022 г. гражданите и бизнесът в ЕС да общуват само електронно с администрацията

Всички обществени процеси ще се проектират като цифрови по дифолт, тъй че жителите и компаниите в Европейския съюз да взаимодействат единствено по електронен път с обществената администрация на страните членки. Това планува декларацията, подписана по време на Министерската среща по е-управление в Талин, подписана от българска страна от Росен Желязков, ръководител на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Сред останалите планувани ограничения са повишение на цифровите умения на жителите и използване на насочен към потребителя дизайн на предоставяните цифрови обществени услуги.

 Министерската среща по е-управление в Талин, 2017 година Снимка: ДАЕУ

Документът няма наложителен темперамент, само че с него страните членки на Европейски Съюз „ потвърдиха политическата си воля да продължат напъните за ускорено развиване на е-управлението, което има централна роля за посрещане на провокациите, свързани с цифровата промяна “, разясняват от ДАЕУ.

 Росен Желязков, ръководител на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), подписва Декларацията от Талин. Снимка: ДАЕУ

Росен Желязков, ръководител на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), подписва Декларацията от Талин. Снимка: ДАЕУ

Предвижда се през идващите 5 години до 2022 година страните да подхващат „ осезаеми стъпки “ за реализация на правилата, заложени в Европейския проект за деяние за е-управление (2016-2020) и в Европейската рамка за оперативна съгласуемост. Сред по-важните от тях са „ цялостно въвеждане “ на правилото за еднократно събиране на данни, което ще понижи административната тежест върху жителите и бизнеса. Същевременно това изисква по-добро съдействие и продан на данни сред самите администрации на национално, районно, локално и даже трансгранично равнище. „ Принципът за еднократно събиране и неведнъж потребление на информацията ще бъде въведен и посредством възстановяване на качеството и софтуерната досегаемост на данните в основни регистри, както и посредством поощряване на културата на наново потребление на информацията от администрациите “, изясняват от ДАЕУ.

В декларацията от Талин се показва още, че страните членки ще ускорят въвеждането на условията на Регламента на Европейски Съюз по отношение на електронната идентификация и доверителните услуги при електронни преводи на вътрешния пазар. Освен това ще бъде усъвършенствана координацията и обмена на данни сред страните за „ увеличение на стратегическия, оперативния, изследователския и развойния си потенциал в региона на кибер сигурността “, написа още в документа. В частност това ще се осъществя посредством въвеждане в националните законодателства на условията, посочени в Директивата за мрежова и осведомителна сигурност, като крайният период за адаптирането им е 9 май 2018 година

Друг от правилата обаче планува повече неприкритост и бистрота, тъй че жителите и бизнесът да ръководят по-лесно персоналните си данни, с които обществените администрации разполагат. Държавите членки ще работят за разширение на достъпа и за възстановяване на качеството на отворените данни, които са основни за развиването на цифровото обществото и растежа на цифровата стопанска система.

С декларацията от Талин министрите по е-управление се ангажират да работят за потребление на повече решения с отворен код при основаването и надграждането на ИКТ системи и решения. В българския Закон за е-управление се планува всяко надграждане или основаване на нова ИТ система за обществената администрация, да бъде с отворен код. Освен това страните членки ще предизвикват повторното потребление на решения, притежавани или развивани за обществената администрация, от страна на частния и неправителствения бранш.

Не на последно място страните членки на Европейски Съюз ще подхващат по-активни дейности за повишение на цифровите умения на всички нива в обществените администрации, което е наложителна причина за сполучливо прекосяване през сложния развой на цифрова промяна.

Голяма част от ограниченията, в това число приемането на Европейски Съюз регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR) и на Директивата за мрежова и осведомителна сигурност (МИС), би трябвало да бъде осъществени по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз (първата половина на 2018 г.). Напредъкът по осъществяването на декларацията от Талин ще бъде регистриран от австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз през октомври 2018 година, допълват от ДАЕУ.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР