Иван Гайдаров Въвеждането на електронното управление не е като строеж

...
Иван Гайдаров Въвеждането на електронното управление не е като строеж
Коментари Харесай

20-та конференция за е-управление очерта бъдещето на административната трансформация


Иван Гайдаров

Въвеждането на електронното ръководство не е като градеж на къща, а като реституция. Предстои дигитализацията на всички хартиени регистри, само че процесът се чака да отнеме най-малко две години, защото е муден, комплициран и скъпоструващ. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри 20-ото юбилейно издание на конференцията „ Е-управление за стабилно развиване “, проведена от ICT Media. Съорганизатор на събитието е ISACA Sofia Chapter, а сътрудник – НСОРБ. По думите на вицепремиера не софтуерните запаси, а организацията основава спънки за вярното въвеждане на системите.

“Този месец следва да бъде пусната за публично разискване нова тактика, в която напълно се залага на цифровизация на администрацията и обществените институции. Тя ще подсигурява съгласуваност в обединен портал. Ако няма законова нормативна база, нищо не може да се случи ", посочи той, като добави, че най-голямата неточност би била просто обичайните административни процеси, които сега се правят на хартия, да бъдат дублирани в електронен вид.

“Няма по-удобен вид от електронизацията на процесите. Но тук става дума за воля и предпочитание, освен за окабеляване, сървъри и софтуери. Необходима е връзка сред самите документооборотни системи, вместо един документ да бъде подписван, сканиран, изпращан и след това още веднъж принтиран, с цел да се прочете”, безапелационен беше вицепремиерът. Той добави, че регистрите у нас са над 17 000, което основава проблеми с другите типове информация, и означи, че към сегашния миг електронно са свързани 62 регистъра.



Централизирането на регистрите

След вицепремиера, под чийто патронаж мина юбилейната конференция, думата взе ръководителят на Държавна организация “Електронно управление” Атанас Темелков, който напомни, че първите опити за въвеждане на електронно ръководство в България датират от далечната 1984 година

“Много пъти са правени опити до момента, реализирани са избрани резултати, само че даването всеобщо на действителни услуги по този начин и не беше реализирано. През последната година бяха въведени няколко системи. Сблъскахме се с доста компликации, свързани с това, че всеки си беше построил лични улеснения, а в един миг трябваше целият документооборот да мине през една централизирана система”, изясни Темелков.

По думите му в последните месеци на 2018 година са били обменяни по 250 000 входящи и изходящи документи сред разнообразни администрации по електронен път.

“Това е дребен резултат, само че значителен. Всички тези администрации съкратиха интервалите си за работа най-малко с по 3 дни. Това е един от методите за ускорение на темповете в администрацията. Тепърва следва присъединението на други администрации и общински предприятия”, обърна внимание ръководителят на ДАЕУ.

Той подчертава и върху системата за несъмнено електронно връчване, която е създадена преди четири години, само че до момента никой не я е употребявал.

“Към сегашния миг към нея към този момент са се присъединили над 500 администрации, над 400 компании, над 800 организации и общо 16 000 консуматори, които са употребявали разнообразни административни услуги. Това е системата, посредством която всеки един от жителите може да си поръча каквато пожелае административна услуга”, разяснява още Атанас Темелков.

Като други съществени моменти в работата на ДАЕУ през предходната година той уточни създаването на единна архитектура на електронното ръководство, основаването на Закон за киберсигурност, измененията в Закона за електронното ръководство и така нататък

Дигиталицията на общинско равнище

Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), обърна внимание, че 2019 година ще бъде изпълнена с доста провокации за всички администрации, които работят за практическото използване на електронното ръководство.

“В общинските администрации си даваме сметка, че дигитализацията е необратим развой, само че има и доста проблеми, които го съпътстват. Всички, които работим за тази промяна, знаем какъв брой доста недоразумения би трябвало да почистваме между тях, с цел да създадем същински реинженеринг на процесите, тъй че жителите и бизнесът да могат единствено да подадат едно заявление и да си получат услугата. В момента всеки ден се разменя голямо количество преписка, единствено да се посочи кой е виновен за другите услуги”, разказа обстановката Силвия Георгиева.

По думите ѝ организацията на вътрешните административни услуги е посочила, че администрациите постоянно желаят от жителите и бизнеса документи, които не са посочени в нито един закон, и в този момент е моментът това да се промени. “Не по-малки провокации за нас ще има и поради към този момент обявените промени в Административно-процесуалния кодекс. Чрез тях се променят 142 закона, като задачата е да се направи необратим процесът на промяна, рационализация и електронизация на административното обслужване. В доста случаи тези промени изпреварват софтуерната подготвеност на другите административни системи да стартират да си поддържат връзка бързо и безпроблемно”, добави тя.

Според Силвия Георгиева сега се губи съществено софтуерно време, защото липсва задоволителна синхронизация на напъните на другите административни равнища, което би трябвало да се промени допустимо най-бързо, като също по този начин се понижи и общият брой на регистрите.

След края на формалното разкриване на 20-та юбилейна конференция " Е-управление за стабилно развиване " започва и първата работна сесия, отдадена на държавните политики и тактики в е-Управлението, както и на стратегическата и нормативната рамка. Панелът бе открит от Анела Кийратс, програмен шеф на образования по електронно ръководство, “e-Governance Academy ", Република Естония, която даде образец с естонския опит в използването на е-управлението като част от електронното общество на Европейски Съюз. Тя подчертава на обстоятелството, че постоянно би трябвало да се търси баланс сред предлаганите услуги и гражданското присъединяване, защото потребителите би трябвало да усетят потребността от електронната система и да я употребяват, за което е нужно предлаганите варианти да дават отговор на техните потребности. По думите ѝ е по-правилно е да се приказва не за е-управление, а за е-общество, за което е нужно дейното присъединяване на транспарантен и добре работещ обществен бранш, сериозен фокус върху отбраната на персоналните данни, софтуерно безпристрастен метод и така нататък

Киберсигурността

Именно киберзащитата като основна част от тактиката за е-управление беше съществена тематика и по време на изявлението на Сергей Белоусов, създател и основен изпълнителен шеф на Acronis. Той уточни, че зловредните играчи към този момент разполагат със сериозен софтуерен боеприпас, което принуждава организациите да обръщат от ден на ден внимание на отбраната на своите сериозни системи. По думите му това е от основно значение, тъй като светът става все по-дигитален, като този развой обгръща и системите, свързани със опазване на здравето, национална сигурност и така нататък

“В момента на всички места виждаме датчици, камери, спътници, носима електроника, които всекидневно основават над 3 екзабайта данни. Затова и ръководството би трябвало да дава отговор на тази реалност като се цифровизира допустимо най-бързо”, изясни Сергей Белоусов и даде образци с програмата на Сингапур – Singapore Smart Nation – в която досега за четири години са вложени над 1,7 милиарда $.

В рамките на първата сесия беше показана и Географска информационна система платформата на ЕСРИ България, която дава необятен набор от функционалности, като те включват даже опция за бизнес разбори, както и опциите, които дава платформата на IBM за разработка на API. Александър Маджиров, началник на звеното за интеграция и разработка на Cloud Business Partners, IBM Europe, разказа изгодите от тази технология за достъпа до обществените е-услуги в Европа.

Панелът беше затворен от Красимир Божанов, шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " към Министерски съвет, който показа ограниченията и тактиката на институцията за развиване на споделената осведомителна инфраструктура и нуждата от централизиране и цифровизиране на регистрите. Според него главните трудности пред реализацията ѝ произтичат от неналичието на единно схващане какво съставлява един указател и защо служи, съществуването на доста такива, поддръжката на бази данни без учредения, слабото равнище на цифровизация на регистрите, както и неналичието на обществен достъп до доста от тях.

Като съществени ограничения бяха посочени тематичното сливане и централизиране на регистрите, усилване на процеса по дигитализацията им и основаването на условия данните, налични в обществените регистри, да се дават единствено по длъжностен път. Според него това ще докара до застраховане на интегритета и повишение на сигурността на данните, повишение на качеството на предлаганите услуги, надзор върху употребяваните от администрацията данни, понижаване на корупцията и усъвършенствана бизнес среда.

Форумът се организира със съдействието на Национално съдружие на общините в Република България(НСОРБ), Държавна организация " Електронно ръководство " и Мрежа на асоциациите на локалните управляващи в Югоизточна Европа (NALAS). Освен ЕСРИ България, Acronis и IBM Europe, свои решения показаха BMG Data, БОРИКА АД, APC by Schneider Electric и Софтуерна група АКСТЪР.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР