Всички продемократични депутати в Хонконг масово подават оставки след спорна

...
Всички продемократични депутати в Хонконг масово подават оставки след спорна
Коментари Харесай

Всички депутати демократи в Хонконг подадоха оставка |

Всички продемократични депутати в Хонконг всеобщо подават оставки след противоречива резолюция, позволяваща на локалната власт да приключва мандата им, в случай че се реши, че са опасност за националната сигурност, заяви Би Би Си. 

По-рано през днешния ден четирима от тях бяха отстранени от Народното събрание на Хонконг поради резолюцията, призната от Китай.

Председателят на Демократическата партия У Чи-вай съобщи, че ще застанат зад изгонените си сътрудници. 

Отстранените депутати - Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, потвърдиха пред публицисти, че към този момент не са част от хонконгския парламент.

Новата резолюция разрешава на изпълнителната власт на Хонконг да работи по този метод, без да се преценява с никакви правосъдни процедури.

През юни и лимитира свободата на специфичния административен регион. Това се случва след месеци митинги против опитите за ограничение на свободите в Хонконг от Китай, които бяха потушавани със мощ.

Вчера непрекъснатият комитет на Общокитайското заседание на народните представители одобри още една резолюция. С нея могат да бъдат отстранени от служба всички, които подкрепят независимостта на Хонконг или отказват да признаят суверенитета на Китай над него, както и тези, извършващи действия, застрашаващи националната сигурност, или молят непознати сили да се намесят в работите на града.

Продемократичният лагер има 19 места в Народното събрание. В рамките на часове след премахване на четиримата депутати, останалите 15 оповестиха, че ще подадат оставка. Ако Пекин одобри оставките им, законодателната власт в Хонконг остава единствено в ръцете на пропекинския лагер. Той към този момент има болшинство в градския парламент и това ще му разреши да приема без съпротива закони, подкрепяни от Пекин.

Хонконг е една от най-силно развитите стопански зони в света. До 1997 година полуостровът бе английско притежание, а по-късно бе върнат на Китай. В момента има статут на специфичен административен регион на Китай с висока степен на самоуправление, без защитата и външната политика. Пекин е подсигурил, че до 2047 година няма да се трансформира социално-икономическата система на територията, тя ще има свободно пристанище, обособена митница и ще остане интернационален финансов център със лична валутна система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР