Всички помним нашите и виждаме в тетрадките на децата си

...
Всички помним нашите и виждаме в тетрадките на децата си
Коментари Харесай

Детето пише грозно: понякога старанието не стига

Всички помним нашите и виждаме в тетрадките на децата си усмихнатите шестички или намусените лица с рекомендация " Старай се повече ". Понякога обаче усърдие и грижливост не стигат, твърди логопедът и личностен съветник Анна Влаева в priobshti.se.

Преди всичко е належащо да се срещнем от близко с развиването на нервната система и мозъчните центрове в детска възраст. Важно е и учителите да знаят и регистрират това. Може и да не е тяхна работа, само че от това произлизат огромни разправии и обърквания, отнасящи се до едни в действителност обикновено разрастващи се деца.

Съществува забавна специфичност на основния мозък, наречена хемисферна латерализация. Накратко: мозъчните полукълба (хемисфери) имат потребност от време, с цел да се уточнят кое защо ще дава отговор – кое ще командва лявата ръка и кое – дясната. Това се отнася за всички чифтни органи - крайници, ръце, очи, уши.

От латерализацията зависи коя ще е водещата ръка на детето - лява или дясна и с кой крайник ще рита топката.

Наблюдава се т.нар. хомогенна латерализация – когато водещи са само десните или единствено левите органи, а има и кръстосана латерализация – когато да вземем за пример водещи са десните крайник и ръка, само че водещо око е лявото.

Трудностите в писането доста постоянно идват точно от разминаване във водещите око и ръка. Ясно е, че водещо ляво око мъчно ще управлява водещата дясна ръка. Резултат от това е необикновен грознопис, продължаващ с години. До по кое време ли?

До 10-12 годишна възраст, когато латерализацията завършва и водещото ляво око се е научило прелестно да следи водещата дясна ръка. Колкото и тетрадки да изпише детето, колкото и да го овиквате, колкото и то да се старае просто би трябвало да мине време.

Факт: Има случаи, в които деца, които не пишат задоволително красиво са душевен унизени и са считани за “слаби и/или мързеливи възпитаници ”.

Как да разберете кои са водещите око, ръка и крайник на детето?

Око

Правите дребна дупка на един огромен лист. Подавате го в ръцете на детето и му казвате да огледа през дупката и да каже какво вижда. Показвате му нещо забавно, само че значимата част е да отбележите първо с кое око поглежда детето през дупката. Това е водещото око.

Ръка

Водеща е тази, с която написа и рисува. Има случаи, когато и двете ръце са комфортни. Т.е. към момента не е избрана водещата ръка.

Крак

Правите три-четири цветни хартиени кръгчета. Слагате ги като пътечка пред детето. Каните го да премине по тях. Водещ е този крайник, с който детето стартира крачката си.

Отбележите ли разминаване, съобщете го на учителя. Категорично кръстосаната латерализация не би трябвало да бъде опрощение за липса на усърдие, само че не би трябвало и детето да понася ежедневна рецензия, поради неспособност да покрие нечии условия.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР