Всички полагат усилия, за да не бъде съставено правителство. Още

...
Всички полагат усилия, за да не бъде съставено правителство. Още
Коментари Харесай

Емил Димитров - Ревизоро: Поставят се червени линии, за да не бъде сформирано правителство

Всички поставят старания, с цел да не бъде формирано държавно управление. Още първоначално се разяснява кой ще договаря и кой отхвърля да договаря. Интересни дни предстоят.

Така разяснява изборните резултати някогашният министър на околната среда Емил Димитров в предаването " Денят започвва " по Българска национална телевизия.

Според него се слагат доста линии, с цел да не станат нещата. И добави, че все още имаме двава договарящи (Плевнелиев и Паси - б.р.), които още с никой не са говорили.

По думите на Димитров би трябвало да има държавно управление, в краен случай служебно.

Все още не са изчерпани опциите да се направи коалиция, с взаимни отстъпки, и да се направи кабинет, сподели още Димитров.

Според юриста Борислав Цеков би трябвало да бъде формирано държавно управление към мандата на спечелилата политическа мощ.

Всичко останало значи мъка и рецесия. Предишната коалиция има по-малко депутати от някогашните две опозиционни партии - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Имаме явен избор на съмнение към трите партии от предходното държавно управление. Трябва да са по-скромни и смирени. ГЕРБ би трябвало да носи политическа отговорността, а не да абдикират като споделят " подготвени сме на всичко ", счита Цеков.

Той разяснява и един от вероятните разновидности - експертно държавно управление.

Експертното държавно управление значи непартийно държавно управление. За да има сходно ръководство, първо би трябвало да има стратегия и да се видят специалистите, които ще я извършват. Отговорността е на тези, които имат самодейността сега - ГЕРБ. Те обявиха една съществена тематика - свободен свят против Русия. Това е ловък опит да притисне в ъгъла партии като " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", тъй че те да не могат да откажат диалог. ГЕРБ би трябвало да предложи съответни ограничения, с цел да се стигне до диалог дали би трябвало да има експертно държавно управление, добави юристът.

По думите му ГЕРБ демонстрират някакъв вид примирение и разчитане на вота, който споделя " сядайте и разговаряйте ".

Влезли сме в серпантина, която ерозира парламентарното ръководство. Служебното държавно управление върви към ръководство на президента. Това не би трябвало да продължава и да се задълбочава, тъй като е вън от конституционния ред. Парламентарното ръководство е демократично и уравновесено и не трябва да се разрешава еднолично ръководство. Колкото по-безидеен е един политик, толкоз по-радикални промени за промени на конституцията има. Няма по какъв начин да сме президентска република. Единствената гаранция за демократично развиване е парламентарния модел. Президентските републики рано или късно се израждат в властнически режими, означи Борислав Цеков.

Кой ще бъде отговорен за несъставяне на държавно управление - това е надпреварата, разяснява още той.

Политологът Георги Киряков уточни, че на ГЕРБ се пада достойнството да е първа политическа мощ да сътвори държавно управление.

Защо ГЕРБ не започнаха преговорни диалози с Движение за права и свободи и " Български напредък ". Общо имат 115 депутата, останалите шест могат да вземат от партиите, които народът е споделил, че не би трябвало да ръководят или да се извърнат към " Възраждане ". Излиза въпросът къде ще намерят тези шест депутата. В тази обстановка на блокиране на процеса ще вървим към нови парламентарни избори и задълбочаване на политическия проблем, счита Киряков.

Според него, когато приказваме за държавно управление на малцинството, ГЕРБ би трябвало да си отговори на въпроса с кого.

Политологът уточни, че в случай че след изборите " Демократична България " и " Продължаваме промяната " се обединят това ще значи манипулиране на вота.

Румен Радев не би могъл да бъде модератор сред партиите за сформиране на коалиция. Той участваше в акцията, атакувайки наследството от предходното упарвление. В момента няма да има тежестта да бъде посредник в съставянето на държавно управление, сподели още Киряков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР