Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на

...
Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на
Коментари Харесай

Пенсиите със запори ще се изплащат след 11 януари заради вдигането на минималната заплата - Общество

Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на държавен, частен правосъден реализатор или обществен реализатор към НАП, ще бъдат изплатени след 11 януари.

Причината е, че пенсиите, върху които може да се наложат насилствени удръжки, би трябвало да са по-големи от минималната заплата, която се подвигна от 1 януари. С решение на Министерския съвет от началото на 2023 година минималната работна заплата се подвигна със 70 лв. и стана 780 лева. 

По последни данни на институцията пенсиите с наложени запори са близо 5500, оповестиха от Националния застрахователен институт. 

Срокът за погашение на тези пенсии е съгласуван с нуждата от софтуерно време за обработка на новите размери на удръжките от тези заплащания след обнародваното в Държавен вестник на 3 януари постановление за повдигане на минималната заплата. 

След направените преизчисления преводите ще бъдат осъществени според от метода на погашение на всяка пенсия - с пенсионен запис, в случай че се изплаща посредством пощенска станция, или с спомагателен превод по персоналната платежна сметка на пенсионера, в случай че се изплаща посредством банка или различен снабдител на платежни услуги.

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е възможно налагането на запори, се дефинират според от размера на минималната работна заплата за страната. Принудителното осъществяване може да има единствено върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се вършат удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничавания не се ползват за удръжки от пенсиите за прехрана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР