Всички очи са насочени към Москва, но никой не знае

...
Всички очи са насочени към Москва, но никой не знае
Коментари Харесай

Руска рулетка: Какво е бъдещето на Москва?

Всички очи са ориентирани към Москва, само че никой не знае защо тъкмо би трябвало да се следи. Подготвят ли се още въстания? Ще ескалира ли бруталността на Владимир Путин в Украйна, с цел да компенсира протестите? Безопасни ли са неговите нуклеарни оръжия? Ще се върне ли всичко по някакъв метод към напрегнатото статукво от военно време?

Този вид въпроси превзеха света след прекратения протест на „ Вагнер “ завърши.   Докато Путин и шефът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин не престават да въртят дуелни разкази за протеста, едно нещо наподобява несъмнено: маската на непобедимостта на съветския водач е разрушена, написа Politico в собствен разбор.

Това не значи, че краят на режима на Путин е неминуем. Но голям брой сложни за показване и даже странни сюжети в този момент афишират, до момента в който всички спекулират какво следва.

Има „ повече незнайни, в сравнение с известни “, сподели почитан централноевропейски посланик, който пожела да остане неизвестен, както и доста от другите, участници в разбора на Politico, заради боязън за своята сигурност
Следващото деяние на Путин
Изображения на войски на Вагнер, които завладяват огромен боен щаб, преди да тръгнат към Москва с малко последици, единствено с цел да се извърнат, без даже да бъдат изправени пред арест, провокираха комплицирани размишления за евентуалния идващ ход на мощния водач.

Това, което считам, че естествено следва от това в този момент, е още повече репресии в Русия “, сподели Лори Бристоу, която е била английски дипломат в Русия от 2016 до 2020 година

Това обаче към момента не се е случило. Всъщност, макар че се присмива на водачите на протеста, че са предали Русия, Путин твърди, че предлага на забърканите излаз.

В понеделник той сподели, че бойците на „ Вагнер “ ще могат свободно да се причислят към постоянните сили, да се приберат вкъщи или да се насочат към Беларус - засилвайки спекулациите, че тогавашната преобладаваща властова позиция на московския режим избледнява.

Източноевропейски посланик споделя, че тяхната оценка е, че Пригожин е бил „ употребен от избрана група от елита на Кремъл/ФСБ, неудовлетворен от настоящето управление “ в министерството на защитата. И прибавя, че Путин към момента може да промени изискванията на договорката с шефа на „ Вагнер “ във всеки един миг.

Едгарс Ринкевич, министър на външните работи на Латвия и новоизбран президент, изброи голям брой разновидности. От „ Путин, който се пробва да наложи повече репресии вкъщи “ до съветския водач, който „ се пробва да стартира някаква атака в Украйна, пробвайки се да покаже на своите обществено, че той е в цялостен надзор.

И до момента в който множеството специалисти считат, че Путин ще се задържи на власт, Западът признава, че  трябва да обмисли сюжет, при който той да бъде заменен. Влиятелни фигури в обкръжението на Путин и разследващата работа на ФСБ евентуално към този момент следят разрастващите се събития – и объркания отговор на Путин – с цел да виждат всяка опция.

Хаосът постоянно носи опасности, само че ще пристигна време, когато позицията на Путин ще бъде подкопана и той ще бъде заменен “, споделя западноевропейски посланик.

Говорейки във вторник вечерта дружно с група европейски водачи, холандският министър председател Марк Рюте настоя, че съдружниците от НАТО не желаят неустойчивост.

„ Опровергавам казаното от Путин през вчерашния ден, че ние на Запад желаеме Русия да потъне във вътрешен безпорядък “, сподели Рюте. „ Напротив, неустойчивостта в Русия основава неустойчивост в Европа. Така че сме загрижени. Тези развития са още едно доказателство, че войната на Путин не е постигнала нищо друго с изключение на повече неустойчивост - на първо място, тя е предизвикала непоносими премеждия на украинския народ.

Джон Лаф, от Chatham House, счита, че до една година Путин към този момент няма да е на власт.

Как ще се развие този развой - посредством прелом или планувано заместничество - несъмнено, ще окаже въздействие върху идващия, който ще пристигна на власт.

Емили Ферис, теоретичен помощник в Royal United Services Institute (RUSI), твърди, че идващият съветски водач евентуално ще бъде „ сурогат, който е доста сходен на него – някой, който има ухото на службите за сигурност, има някакво минало в региона на сигурността и е в положение да управлява олигарсите.

Човекът, който идва по-късно “, добави тя, „ ще бъде мястото, откъдето идва смяната. “
Бунтът на „ Вагнер “
Длъжностни лица не престават да търсят отговор на въпроса: Как протестът на „ Вагнер “ ще се отрази на войната в Украйна? Както във връзка с това какъв брой членове на „ Вагнер “ се връщат да се бият в Украйна, по този начин и по какъв начин техният протест визира мисленето на постоянната съветска войска.

Едно от нещата, които би трябвало да следим доста деликатно през идващите няколко дни, е дали моралът в съветската войска ще се потопи “, сподели Бристоу, някогашен английски дипломат. И прибавя „ би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не си помислим, че това значи, че Украйна към момента не е изправена пред дълга, тежка борба “.

Високопоставен представител на защитата в Централна Европа акцентира, че в случай че войските на „ Вагнер “ към този момент не вземат участие в боевете в Украйна, това може изцяло да промени динамичността на войната.

„ Групата Вагнер “ беше в продължение на доста месеци най-ефективната бойна мощ от съветска страна в Украйна “. „ Ако групата бъде разпусната и повече няма да бъде ситуирана в Украйна, това ще понижи военния настъпателен потенциал на Русия “, споделя чиновник, поискал да остане неизвестен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР