Всички нотариуси в страната ще могат да заверяват преводите на

...
Всички нотариуси в страната ще могат да заверяват преводите на
Коментари Харесай

Всички нотариуси ще могат да заверяват преводи на документи от чужбина

Всички нотариуси в страната ще могат да заверяват преводите на документи от чужбина, реши държавното управление, като одобри промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги. До в този момент заверката се правеше само от централното ръководство на Министерството на външните работи (МВнР) в София и струваше 15 лв..

С измененията отпада нуждата преводачите или жителите да пътуват до столицата само за да заверят превод на избран документ, предопределен за прилагане в страната. Освен това при нотариусите за услугата ще се заплащат 6 лв..

За да бъде обезпечена правната сигурност, преводачът ще се легитимира пред нотариуса с публикуван от Министерство на външните работи документ, удостоверяващ, че е вписан в листата на физически лица, извършващи преводи на документи и други бумаги. До момента преводите на документи, предопределени за прилагане в страната, трябваше да бъдат заверени от Служба " Заверки и легализации " към дирекция " Консулски връзки " в Министерство на външните работи. Това изискваше отделянето на сериозен времеви и финансов запас, прецизират от държавната осведомителна работа.

Услугата ще продължи да се прави както и до момента – и от Министерство на външните работи, в случай че такава легализация се изисква или се приема от страната, в която ще се употребява. Мярката е част от тактиката на държавното управление за облекчение и ускорение на административното обслужване на жителите и бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР