Всички ключови сектори на руската икономика са в упадък, търговията

...
Всички ключови сектори на руската икономика са в упадък, търговията
Коментари Харесай

Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили

Всички основни браншове на съветската стопанска система са в крах, търговията се е сринала с 65%, а данните за Брутният вътрешен продукт на страната са недостоверни, тъй като се подават от Росстат, Джефри Зоненфелд от университета в Йейл.

Професор Зоненфелд, съветската стопанска система се е свила единствено с 2.1% през 2022 година, въпреки през април Световната банка да бе планувала спад от 11 %. През тази година МВФ даже чака Брутният вътрешен продукт на Русия да нарасне, въпреки и минимално - с 0,3 %. Справя ли се Русия сполучливо със глобите?

- Данните на Световната банка и МВФ, на които се позовавате, са изцяло неправилни. Те са предоставени от Росстат. Ръководството на МВФ и Световната банка няма да ви го кажат, само че те нямат визия какъв е настоящият експорт и импорт на Русия. Причината е, че до второто тримесечие на 2022 година те (руските управляващи - бел. ред.) са спрели да го оповестяват. Всичко, което МВФ и СБ получават, са измислени числа.

Има единствено две аргументи за икономическото оцеляване на. Първата е пропагандата. Той се разсънва сутринта, взема някаква цифра за Брутният вътрешен продукт и я декларира. А МВФ и Световната банка я одобряват за действителна и я удостоверяват. Все едно да попитате Путин каква Русия си показва той.

Какъв, съгласно Вашата оценка, ще е действителният Брутният вътрешен продукт на Русия през 2023 година?

- Не знаем. Не мога да измисля някаква цифра, единствено тъй като Путин прави същото. Това, което сигурно знаем, е, че всички основни браншове на стопанската система са в крах. При автомобилната промишленост спадът е с цели 99 %, а търговията на дребно се е свила с 65 %. Получаваме тези данни от всички, продаващи в Русия или купуващи от Русия. Разбира се, съществува и контрабанда - електроника, която влиза в Русия през трети страни. Можете да изчакате 3 месеца, да платите 60% надценка и да получите авариен екран за вашия айфон. Но не можете да поддържате огромен индустриален бранш въз основата на нестабилни доставки на прекалено повишени цени.

И преди войната множеството хора в Русия към този момент работеха за държавното управление или за държавни компании. Сега уволнените инженери на IBM, в случай че не са избягали в прилежащи страни като Грузия или Узбекистан, работят в Русия и метат улиците. Путин се пробва да задържи хората, работещи в държавния бранш и финансира начинанието като.

Разглобява се и съоръжение поради частите. Можем да ви предоставим фотоси, на които хиляди хладилници безусловно биват " разкъсвани ", с цел да се добият чипове, с цел да има за военните.

След началото на войната рублата укрепна по отношение на $. За какво приказва това?

- Това е още една имитация. не се търгува на борсата сега. Дори не съществува черен пазар за покупко-продажба на рубли. И защото рублата не може да се обменя, невероятно е да се дефинира цената ѝ. Тогава за какво фондовият пазар не е паднал до нулата? Защото валутните запаси на Русия са замразени и притежателите им не могат да продават. Затова и пазарът спадна с 60%, а не със 100 %.

Успя ли Западът да нанесе мъчителен удар на Русия със глобите върху енергийния ѝ бранш?

- Ако има нещо по-ефективно от, то това е фронталната офанзива против съветския енергиен бранш. В икономическо отношение Русия към този момент има второстепенна роля. Хората са привикнали да споделят, че стопанската система ѝ е по-малка от тази на Италия. Но в този момент тя е по-малка от стопанската система на Чили! В последна сметка две трети от съветската стопанска система е в енергийния бизнес. Днес знаем, че съветският газ към този момент е нежелателен. Миналата година 86% от газа в Европейски Съюз идваше от Русия. Сега той е по-малко от 7% с наклонност да спадне до нула.

Ще успее ли Русия в миналото още веднъж да трансформира Европейски Съюз в собствен главен пазар?

- Не. Всъщност това, което направи предходната година, бе знамение. Към днешна дата е построена крайбрежната инфраструктура за 3 терминала за. Планира се до края на зимата на 2023-24 година тя да разполага с 6 сходни терминала. Германия ги построи толкоз бързо, че човек би помислил, че всичките са били издигнати от китайски компании.

Сега Норвегия и поотделно доставят на пазара повече газ, в сравнение с Русия в своя пик. Съществуват и Алжир, както и други страни с доста конкурентни цени на полутечен природен газ. Неговата цена спадна с към 70% за последната година и той става все по-достъпен. А всичко, с което разполага Путин, е природен газ през тръбопроводи.

Той споделя със фукане, че просто ще ги обърне и ще стартира да доставя на Индия и Китай. Но той не може да направи това. В последна сметка той не разполага с газовата инфраструктура за сходно нещо, а нейното създаване, което още не е почнало, ще отнеме 6 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР