Всички имаме лоши дни на работното място. Внезапно изниква неочакван

...
Всички имаме лоши дни на работното място. Внезапно изниква неочакван
Коментари Харесай

Позитивен списък за трудните моменти

Всички имаме неприятни дни на работното място. Внезапно изниква непредвиден проблем по задача, върху която работите от седмици. Влизате в спор с ваш сътрудник поради незавършена работа по ваш общ план. Забравяте за среща с значим клиент. Каквато и да е повода за вашите професионални несгоди, те постоянно са белязани от възприятие на самота и безизходност. В тези сложни моменти на човек му се коства, че всички са му ядосани и че може да разчита единствено на себе си. Това обаче не е по този начин. Важно е да знаете, че има едно нещо, което може да ви помогне в най-тежките обстановки – благодарността.

Следващият път, когато сте затрупани от работа и проблеми в офиса, отделете малко време, с цел да помислите за нещата и хората от вашия живот, за които сте признателни, и напишете на лист хартия едно или две фрази за тях. Как тъкмо това ще ви накара да се чувствате по-добре? Благодарността постоянно произтича от страстта, която изпитвате, когато някой е направил нещо особено за вас; когато той е отделил време, сила и старания, с цел да направи живота ви най-малко малко(а в някои случаи и много) по-добър.

В живота на всички ни има хора, които дават отговор на това изложение. Това може да е родственик, който се е грижил за вас, когато сте били деца; наставник, който е направил всичко по силите си, с цел да ви помогне в сложен интервал, или пък сътрудник, който ви е предложил за значим план. В моментите, когато се усещаме най-зле, ние забравяме за хората, на които изискуем нашия триумф.

Отделянето на особено внимание на един от тези хора и припомнянето на нещата, за които сте му признателни, има няколко резултата. От една страна, това ще ви накара да мислите за нещо положително и ще приповдигне настроението ви, а от друга ще ви подсети за значимите хора от вашия живот, което ще притъпи възприятието на самотност и изолираност.

Най-хубавата във всичко това е, че съставянето на сходен лист с хора не изисква изключително огромни старания и инвестиция на време. Ако желаете да засилите позитивния резултат, изпратете къс признателен текст на индивида, които сте отбелязали в листа. Разкажете му за въздействието, което е оказал върху живота ви и му кажете, че цените всичко, което е направил за вас. Проучванията демонстрират, че непредвидените награди усъвършенстват настроението на хората. Така че един сходен жест от нищото сигурно ще направи деня на този човек най-малко малко по-добър.

…………………….

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР