Всички говорят за бойните танкове от Германия: защо са толкова

...
Всички говорят за бойните танкове от Германия: защо са толкова
Коментари Харесай

„Зюддойче цайтунг“: Берлин не дава танкове "Леопард" на Украйна, засега

Всички приказват за бойните танкове от Германия: за какво са толкоз търсени от Украйна? И за какво доставката за Киев е толкоз противоречива?

Въпреки възходящия напън от страната и чужбина немското държавно управление към момента не е взело решение дали Германия ще достави бойни танкове на Украйна, написа „ Зюддойче цайтунг “, представен от Българска телеграфна агенция.

Защо Шолц се колебае?

Официалният отговор, повтарян безчет пъти от началото на войната, е явен: канцлерът Олаф Шолц е заречен на Украйна допустимо най-голяма поддръжка, в това число оръжия, само че е сложил две условия: НАТО не би трябвало да става страна във войната вследствие на това - и всички оръжейни доставки ще се вземат решение след съвещания със съдружниците. Никакви едностранни дейности - това е мантрата на канцлера. Така че въпросът е, от една страна, дали доставката на бойни танкове западно произвеждане няма да доближи ново равнище, което да усили вероятността войната да се придвижи в НАТО. И от друга, дали Германия рискува да работи сама.

Основната грижа на Шолц е да се съветва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Той му даде ясно да разбере, че в действителност желае да достави бойни танкове „ Леопард “ по същото време, по което и сравнимите с тях американски танкове „ М1 Ейбрамс “ дойдат в Украйна. Шолц не счита за задоволително обединяването на силите със страни като Полша или Финландия. Зад това се крие фундаменталната оценка, че Германия е в сигурност единствено под чадъра на нуклеарната суперсила Съединени американски щати.

Освен това има и вътрешнополитически съображения, които не са единствено предмет на разглеждане от скептиците в ГСДП. От позиция на канцлера, с помощта на неговия " внимателен и уравновесен курс ", както се изрази неговият представител Щефен Хебещрайт в понеделник, болшинството от германците към момента поддържат оръжейните доставки за Украйна.

Защо танковете са толкоз значими за Украйна в тази фаза на войната?

Украйна желае тежки оръжия и категорично западни бойни танкове от началото на съветската инвазия. В момента Киев се приготвя за масирана пролетна атака на Русия. След няколко седмици стотици хиляди бойци, призовани от Русия, ще преминат най-малко главно образование и се чака да бъдат изпратени на фронта. Способността за сполучливо отбиване на тази рискова нова вълна от офанзиви се счита за решаваща за по-нататъшния ход на войната освен от Киев, само че и от западните столици.

Освен това Съединени американски щати и други западни страни считат, че е належащо да се даде опция на Украйна да се бори и да пробие укрепените съветски линии и позиции, с цел да може да изтласка нахлуващите сили на Кремъл от в допълнение окупираните региони в Донбас и Южна Украйна. Русия съществено укрепи позициите си, откакто през есента украинската войска съумя да си върне по-големи региони.

Западните бойни танкове биха били уместно средство за това заради огромната си огнева мощност и мощната си броня; по това те превъзхождат по-старите бойни танкове руски дизайн, употребявани основно от Русия, и по този метод биха дали на Украйна доста военно преимущество. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужни съобщи, че войските му се нуждаят от 300 бойни танка и 600 бойни машини на пехотата, с цел да могат да отхвърлен предстоящото съветско нахлуване. Досега обаче единствено Англия се е съгласила да даде 14 от своите бойни танкове Чалънджър 2 на Украйна.

Всички приказват за " Леопард “-ите

„ Леопард 2 “ се счита за един от най-мощните съществени бойни танкове в света. Огнева мощност, бронезащита и подвижност на бойното поле - " всичко е наред ", споделя Ралф Ратс, шеф на музея на танковете в Мюнстер, Долна Саксония.

Днес този танк се намира във въоръжените сили на 19 страни по света, а отбранителната компания „ Краус-Мафей Вегман “ (Krauss-Maffei Wegmann) е доставила повече от 3500 броя от него. Първите „ Леопард 2 “ са въведени в състава на Бундесвера през 1979 г.; през днешния ден бойните машини от истинския вид A4 към този момент не са на въоръжение в армията. Подобно на по-съвременните разновидности, те са оборудвани със 120-милиметрово оръдие. Въпреки това по-старите версии на „ Леопард 2 “ към момента се смятат за по-добри от доста танкове, употребявани от Русия.

Днес Бундесверът разполага с към 320 танка „ Леопард 2 “, като най-старите в настройка А5 се употребяват единствено за подготвителни цели. Около 80 от тях са в най-новата настройка - A7V.

За помощта за Украйна по-старите модели A4 евентуално ще бъдат главният избор измежду страните, които разполагат с такива бойни машини. Досега Полша най-ясно е декларирала готовността си да даде танкове „ Леопард 2 “ на Украйна. Говори се за 14 машини. Страната разполага с съвсем 250 „ Леопард 2 “, като се твърди, че съвсем 100 от тях към момента са от вида A4.

Финландия и Швеция също биха се включили към европейска самодейност за „ Леопард “-ите, само че единствено с стеснен брой. Финландия граничи с Русия. Страната разполага с 200 танка " Леопард " и се концентрира върху личния си потенциал за защита. Швеция разполага с едвам 120 танка „ Леопард “.

Откакто през лятото на предходната година Испания не получи единодушието на Германия, страната, която разполага с повече от 300 танка „ Леопард 2 “ мълчи по въпроса.

Вестник „ Франкфуртер алгемайне “ в това време заяви, че Словакия и Чехия обмислят краткотрайно да се откажат от предопределените за тях танкове „ Леопард 2 “ от Германия в интерес на Украйна.

Защо никой не приказва за американците?

Засега Съединени американски щати не са декларирали подготвеност да доставят на Украйна съществени бойни танкове „ M1 Ейбрамс “, само че не изключват това, както канцлерът Шолц не изключва опцията да даде на Украйна танкове „ Леопард “. Дали тежащите повече от 60 тона американски бойни машини „ са подобаващи или не за Украйна “ е под въпрос, съобщи третият по сан представител на Пентагона Колин Кал преди срещата на министрите на защитата предходната седмица в американската военна база Рамщайн в Германия.

Съединени американски щати публично оправдават изчаквателната си позиция с обстоятелството, че „ М1 Ейбрамс “ е комплицирана оръжейна система. Повечето западни бойни танкове се задвижват от огромни дизелови мотори, до момента в който американските се задвижва от газова турбина. Според Съединени американски щати тази задвижваща система е скъпа за поддръжка и ремонт, а също така изразходва огромни количества гориво. Експертите спорят до каква степен тези запаси са основателни; в немското държавно управление те не се смятат за толкоз проблематични, че доставката да бъде изключена по механически аргументи.

Предимството на танковете " Леопард 2 " е, че огромен брой от тях е в наличност в Европа, макар че поддръжката и образованието за другите разновидности се разграничават. В Конгреса на Съединени американски щати към този момент се чуват гласове в поддръжка на даването на стеснен брой танкове " Ейбрамс " на Украйна, заяви Ройтерс.

Майкъл Маккол, новоизбраният републикански ръководител на комисията по външни работи на Камарата на представителите, съобщи в предаването " Тази седмица " по Ей Би Си, че " единствено един " танк " Ейбрамс " би бил задоволителен, с цел да накара съдружниците, по-специално Германия, да отключат личните си танкови ресурси за борбата против Русия.

Логиката на съдружниците

Най-благоприятното решение от позиция на канцлера Шолц би било Съединени американски щати въпреки всичко да се съгласят да доставят „ Ейбрамс “, даже и единствено в дребен брой. Тогава Шолц ще може да твърди, че неувереният му курс се е отплатил и даже е обезпечил на Украйна спомагателни танкове.

Подобно нещо се случи и с обещанието за западни бронетранспортьори: Съединени американски щати се съгласиха да доставят 50 бойни машини за пехотата „ Брадли “, и в това време Шолц даде обещание доставката на 40 БМП „ Мардер “. Засега остава неразбираемо дали Байдън е подготвен да отстъпи пред настояването на Берлин. И дали от това ще зависи изхода от войната в Украйна следва да се види.

Най-малкото е допустимо Съединени американски щати да дадат ясно да се разбере по някакъв различен метод, че изцяло поддържат доставките на танкове. Ключът тук е да се избегне появяването на пукнатини в авангарда на поддръжниците на Украйна. Досегашната полемика не беше по никакъв начин потребна в това отношение. Впечатлението, че германците работят сами, би могло да се избегне и посредством огромна коалиция от страни, които разполагат с танкове „ Леопард 2 “, както предлага мозъчният концерн Eвропейски съвет по външна политика (ECFR). В документ на EСВП се показва, че 13 европейски армии разполагат с общо 2000 единици от този вид танк. Колкото повече страни вземат участие, толкоз по-лека е тежестта за всяка от тях, се споделя в отчета.

Амбицирана да играе все по-водеща роля във външната политика на Европейски Съюз Полша неведнъж съобщи, че е подготвена да пропусне утвърждението на Германия за даване на танкове „ Леопард “ на Украйна. Дали и какви биха могли да бъдат последствията за Варшава при такава стъпка? Може да се каже умерено съвсем никакви, показва Цет Де Еф.

Телевизията напомня по какъв начин през 2022 година Испания неколкократно алармира, че желае да подари остарели танкове " Леопард " на Украйна. Официално искане към Берлин по този начин и не беше отправено; съгласно известия в медиите немското държавно управление е реагирало импровизирано против това желание. И проектите на Мадрид завършиха.

Сега наподобява ситуацията е друга, въпреки Полша към момента да не е поискала от Германия позволение за реекспорт на налични в нейната войска „ Леопард “-и. Варшава обаче неведнъж изрази желание да пренебрегне немска обсада, в случай че е належащо.

Това няма да има автоматизирани последствия за Полша. Лицата, които нарушават наредбите за крайната приложимост, могат да бъдат подведени под отговорност според законодателството за външна търговия, само че това е ориентирано най-вече против съответните компании.

Що се отнася до държавните управления, политическите правила на федералното държавно управление за експорт на оръжия гласят само, че направилите забранен експорт страни са " изключени от по-нататъшно доставяне с военни оръжия и друго военно съоръжение, обвързвано с военни оръжия, до момента в който тези условия не бъдат отстранени ".

Само че става дума единствено за непринуден ангажимент и напълно съзнателно той няма силата на закон. Германското държавно управление ще може да продължи да доставя Полша с въоръжение, още повече че Полша е съдружник в НАТО. Берлин би рискувал да нанесе доста по-големи вреди на репутацията си, в случай че Варшава фактически бъде глобена. Така че политическият риск за Варшава наподобява управляем.

Сега светът чака да види дали и „ Леопард “-и, принадлежащи на Бундесвера, ще се насочат към бойното поле в Украйна.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР