Всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, заяви

...
Всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, заяви
Коментари Харесай

Танева: Всяка домашна свиня с мерки за биосигурност

Всички домашни свине би трябвало да имат ограничения за биосигурност , съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

В тази връзка министерството работи върху нови ограничения за биосигурност в трите типа стопанства – персонални, фамилни ферми и индустриални, с цел да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната конюнктура в страната, както се случи това лято с разпространяването на Африканската чума по свинете (АЧС).

„ За нас няма разлика какъв тип е стопанството. За нас е значимо и в трите типа да има съответните равнища на биосигурност. За персоналното стопанство те са най-елементарни. Целта е епизоотичният риск да е най-малък “, съобщи земеделският министър. Тя разгласи, че е дала период на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) до края на септември, с цел да създаде новите ограничения, след което те ще бъдат материализирани в съответните промени на нормативната база – закон, разпоредба, инструкции или заповед.

„ Финалът е остойностяването на сходен вид ограничения и приемането на бюджети по съответните ограничения и отварянето на целеви приеми “, добави още тя.-->

„ Каква е нашата цел? От идната година всяка домашна свиня в България би трябвало да е с ограничения за биосигурност “, безапелационна е Танева.

Министърът посочи още, че в България към този момент се следи фрапантно понижение на дейните огнища на Африканската чума по свинете, което се дължи на депопулацията. Новите правила ще понижат и оптималната численост на позволените за развъждане прасета в персоналното стопанство. Сега тя е 5, само че от министерството обмислят да я редуцират до 3.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР