Всички данни от техническите прегледи на автомобилите да се въвеждат

...
Всички данни от техническите прегледи на автомобилите да се въвеждат
Коментари Харесай

Край на фиктивните технически прегледи на колите

Всички данни от техническите прегледи на колите да се вкарват автоматизирано в действително време в осведомителна система за регистрацията на осъществените инспекции. Това планува план за смяна в Наредбата за периодическите прегледи, оповестява Съюзът на българските автомобилисти, представен от Дарик. Организацията твърди, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните инспекции на техническото положение на колите, което съставлява сериозен проблем. Въвеждането на данните в действително време ще задължи всички пунктове за годишни механически прегледи (ГТП) да вършат измерванията с газоанализатор, димомер и спирачен стенд. Същевременно се предлага отпадане на удостоверенията за техническа редовност. Вместо това ще се вкара стикер с чип, а информацията от него ще може да се получава с читател от разстояние. В електронната система ще бъдат въвеждани всички механически данни, екологичната група на автомобила, номерът на лиценза на пункта за ГТП, където е осъществен прегледът, валидността му и други Стикерът би трябвало да удостоверява, че автомобилът е позволен за придвижване. Данните от периодическите прегледи за колите ще се обменят в действително време сред Изпълнителната организация " Автомобилна администрация " и Министерство на вътрешните работи. Така ще отпадне нуждата от носенето на талоните за ГТП. Автомобилите ще се категоризират в пет екологични групи съгласно годината на произвеждане, наличието на въглероден оксид в отработените газове.

Междувременно новата пътна организация за пътна сигурност към Министерски съвет изиска водачите над 60 година да минават през физически и психически проби. Според ръководителя на ведомството Малина Крумова след 60-годишна възраст книжките не би трябвало да са безсрочни.

" Когато станат на 60 години, не да имат безсрочна брошура, а в противен случай - по-често да подлежат на физическа и психическа инспекция ", съобщи тя пред Българска национална телевизия. Данните на Министерство на вътрешните работи сочат, че единствено в Русе през последните две години са станали над 120 произшествия с присъединяване на хора над 60 години. Над 100 са ранените, а починалите - четирима. Миналата седмица в града е блъснат 95-годишен пешеходец. Шофьорът е на 71 години. Не е ясно дали ще бъде въведено сходно ограничаване. Министерство на вътрешните работи има надалеч по-сериозни проблеми. От КАТ регистрират все по-голям брой на дрогирани водачи. " Средно за седмица варират от 7 до 3-4 водачи с приложимост на наркотични субстанции или техни аналози - младежи, които търсят адреналина ", съобщи шефът на русенската пътна полиция Михаил Манов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР