Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна

...
Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна
Коментари Харесай

Всички детски градини и училища в Пловдив готови за първия з...

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в цялостна подготвеност за разкриване на новата образователна година. Към момента са записани 10 940 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700.

Пълна подготвеност за първия образователен ден имат и всички 52 общински учебни заведения. Сред тях са 4 начални, 21 съществени, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 междинни учебни заведения и 2 професионални гимназии. Над 33 000 възпитаници от I до XII клас и към 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.



До момента в общинските учебни заведения с начален стадий на образование (общо 46 начални, съществени и междинни училища) са записани над 3100 първокласници.

В 18 общински учебни заведения през летния интервал бяха осъществени козметични поправки за ободряване на класни стаи и коридори – шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „ Петър Берон “ е направена външна изолираност на дребната постройка, а в МГ „ Акад. Кирил Попов “ е ремонтиран покривът.

В няколко общински учебни заведения са построени STEM центрове – особено основани и оборудвани образователни пространства с фокус върху проучването и използването на компетентности в региона на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 година са ЕГ „ Пловдив “, СУ „ Черноризец Храбър “ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лева, и ЕГ „ Иван Вазов “ с 210 000 лева В СУ Софроний Врачански “ се построява STEM център със средства от бюджета на учебното заведение.

Приключи ремонтът и в двете здания на СУ „ Любен Каравелов “ по план „ Образователна инфраструктура - създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли в град Пловдив “, финансиран по Оперативна програма„ Региони в растеж”. С приключването на втория стадий от плана учебното заведение разполага с мултифункционална зала и басейн.

Продължават дейностите по осъществяване национална стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения. Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14 817 000 млн. лв.. за 7 обекта, с които кандидатства по националната стратегия. „ Изграждане на нова постройка на ОУ „ Княз Александър I “ /стойност на плана – 4 973 300,00 лева./ и „ Ремонтни работи и реорганизация на източен корпус на СУ „ Константин Величков “, /стойност на плана – 1 995 500,00 лева./ са плановете, които Общината извършва.

На 13.09.2021 година бе открита нова постройка на ДГ „ Перуника “, построена по план „ Образователна инфраструктура – създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли в град Пловдив “.

По отношение на детските градини, с оглед разкриването на спомагателни места за обгръщане на децата в предучилищна подготовка, към сегашния миг в гр. Пловдив следва построяването или са в развой на създаване следните здания:

Район „ Централен “:

- нова постройка на ДГ „ Каменица “ – 6 групи (изпълнява се по стратегия „ Региони в напредък “);

- ДГ „ Чучулига “ – нови 2 групи (изпълнява се по национална стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и училища);

- ДГ „ Буратино “ – нови 3 групи (изпълнява се по национална стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и училища) - следва да бъде определен изпълнител;

Район „ Източен “:

- нова постройка с 8 групи на ул. „ Богомил “ (изпълнява се по стратегия „ Региони в напредък “), която се чака се да бъде подготвена и открита до края на идната календарна 2021 година.

Район „ Южен “:

- нова постройка с 4 групи до ОУ „ Стоян Михайловски “ (изпълнява се по национална стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и училища) - сега тече процедура по желание на изпълнител;

- нова постройка с 8 групи на бул. „ Ал. Стамболийски “ (финансирана от финансовата стратегия на Община Пловдив), която се чака се да бъде подготвена и открита до края на идната календарна 2021 година.

- нов корпус с 4 групи към ДГ „ Зорница “ (изпълнява се по стратегия „ Региони в напредък “) – подписан е контракт с реализатор.

Район „ Тракия “:

- нова постройка с 8 групи (изпълнява се по национална стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и училища) - следва да бъде определен реализатор.

Реконструкция ще стартира и в ДГ „ Майчина грижа “ за разширение. Предстои построяването и на чисто нова детска градина в квартал „ Съдийски “

Всички тези планове ще обезпечат нови места за банкет на деца в детски градини, което ще подсигурява положителни условия за ранно детско развиване и подготовка на децата за учебно заведение. Община Пловдив се стреми да обезпечи задоволително места в детските градини, с цел да даде опция на всички родители, които желаят да се възползват от тази услуга, да запишат децата си, и да стартира поетапно закриване на детските градини, позиционирани в пригодени блокови пространства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР