Всички 51 язовира на територията на област Габрово са преминали

...
Всички 51 язовира на територията на област Габрово са преминали
Коментари Харесай

Ето в какво състояние са язовирите в област Габрово

Всички 51 язовира на територията на област Габрово са минали планова годишна инспекция в интервала от 6 юни до 13 юли т.г., заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Габрово инж. Кристина Сидорова. 

Проверките са осъществени от Областната комисия за инспекции на язовирите. В хода им е открито, че множеството водоеми са изправни. Три язовира са изведени от употреба, а за 17 са направени наставления според от моментното положение на оборудванията със съответните периоди за осъществяване, показват от регионална администрация. 

В резултат на инспекциите са формирани протоколи, които са изпратени на притежателите и ползвателите на язовирите, както и на членовете на Областната комисия за инспекция на язовирите, в която според Закона за водите влизат представители на Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Главната дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях “, Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Басейнова дирекция – Дунавски регион, Областната администрация и съответната община.

По данни на Сидорова, комисията е инспектирала техническото положение и основаната организация за безвредна употреба на язовирните стени и оборудванията към тях. Всяка година се ревизират язовирите от първа и втора степен на евентуална заплаха, които на територията на област Габрово са 45. Тези от трета степен, които са шест броя, се ревизират един път на всеки три години.

Българска телеграфна агенция напомня, че решението за инспекциите бе взето на заседание на Областната комисия за инспекция на язовирите в Областната администрация на Габрово през май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР