Всеобщ е ФБ-шокът от кандидата за главен прокурор. А всеки

...
Всеобщ е ФБ-шокът от кандидата за главен прокурор. А всеки
Коментари Харесай

Играта на демокрация у нас приключи

Всеобщ е ФБ-шокът от претендента за основен прокурор. А всеки най-малко малко осведомен и най-малко ненапълно следящ процесите в страната от дълго време знае, че това е от дълго време предрешено и решено.

Формално се съблюдават процедурите. То това ни остана от демокрацията - формалните ѝ процедури. Когато нещата могат да станат посредством тях, те биват спазвани. А не могат да станат посредством тях - толкоз по-зле за процедурите.

Ако някой е прочел най-малко нещо от мен, а вероятността да е прочел все нещо не е дребна, тъй като малко на брой могат да се мерят с мен по количество на написаното, то той ще знае, че съгласно мен играта на народна власт у нас е завършила. Демокрацията е нужна, както споделих доскоро, единствено като официална процедура. И до момента в който тази процедура работи, ще карат по нея. След това ще извърнат другия край. Ако перифразираме една известна фраза - доста прелестно е да спазваш демократичните процедури, като държиш сопа зад тила си.

Друга моя метафора е - те са яхнали обществото и освен го яздят, само че с колената си го стискат все по-здраво, до задушаване, за шията.

За науката и висшето обучение ние, от поколението с първа цифра 5 на егн-то, постоянно си приказваме, дори все по-често си приказваме:

- В края на краищата, един по един слизаме от сцената, кой се пенсионира, кой подава оставка от живота; по-младите, те да му мислят, те ще му берат гайлето на една колабираща система, изпразвана от същина, лишавана от смисъл, оставаща без наличие! По-младите остават очи в очи с всеобщата непросветеност, с препълването от връзкари, от наши хора, от търсачи на лесна популярност и от откровени лентяи, които не могат лекции да четат, не създават никаква просвета, считат умелото плагиатство за креативен развой и гледат на преподаването като на бизнес.

Нещо такова си споделяме ние от това потомство и за демокрацията:

- Каква си я представяхме, каква стана! Отиде, та се не видя. Но нашата е на доизживяване, по-младите да му мислят и най-младите да се замислят по какъв начин ще я карат нататък! Защото нататък ще става още по-зле, в случай че не вземат ограничения нещо най-малко да трансформират.

Обръщането на другия край, подмяната на меката мощ с твърда мощ към този момент стартира. Най-малкото стартира инсталирането на който би трябвало където би трябвало. После ще става каквото не би трябвало да става. И никой няма да може да му попречи. А който се опита да му попречи - тежко и горко му! Тя, нашата е лесна, ние слизаме от сцената. Вие му мислете. Докато не е станало късно. Фатално късно. И не се учудвайте на днешната вест за бъдещия основен прокурор.
Защото на следващия ден стартира от през днешния ден...

Мога да ви опиша историята на бъдещето ни. Но към момента, въпреки и страхливо, се надявам по-младите и най-младите да не ѝ разрешат да се случи.

Б. ред. - Мнението на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР