Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа.

...
Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа.
Коментари Харесай

Проучване: Всеки втори у нас търси по-добра работа

Всеки втори чиновник у нас се оглежда за по-добра работа. Това демонстрират данните от особено направено изследване.

" Условията на труд се усъвършенстват непрекъснато. Изискванията към работодателите се повишават, самите работодатели влагат много старания в това нещо. Говорим за естествените, а не за черната и сивата стопанска система. По отношение на приходите изоставаме както постоянно, знаем какви са и последните митинги във връзка с учители, миньори. Движим се с дребни неточности, само че последната статистика демонстрира, че има повишаване на работещите небогати с към 1 пункт ", сподели основният икономист на КТ " Подкрепа " Атанас Кацарчев в студиото на " България заран ".

По думите му стопанската система се движи постепенно и би трябвало повече внимание.

" Условията на труд се усъвършенстват, работим за това в Националния съвет за тристранно съдействие. Българските компании са все по-интегрирани във веригите на доставки, там има надзор. На трето място е връзката с техническия напредък. Той изисква освен повече вложения, а и по-компетентна работна ръка по отношение на цифровата промяна на чиновниците и административно увеличение с внезапни темпове на приходите. Това води и до по-високи условия на работодателите към служащите ", разяснява икономическият консултант в Българската стопанска камара доцент Щерьо Ножаров за Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че междинното повишаване на заплатите в Европейски Съюз е 3%, а у нас е с 13%.

" Всяко трето дете живее в лишаване в България, което е доста неприятен индикатор. Това значи, че това дете няма достъп до естествена храна, не е ясно по какъв метод ще получи съответно образовани е и по какъв начин ще се развие. И в случай че ние не предприемем дейности по отношение на децата, в бъдеще ще берем огромни кахъри, тъй като по този метод спираш развиването на бъдещото потомство. Знаем какво се случва и с пенсиите - 2/3 на витален най-малко, а 1/3 под линията на беднотия. Всичко това въздейства доста зле, виждаме, че цените не престават да порастват. Качват се монополните цени - там няма какво да се прави, знаем какво се случи с телекомуникационните услуги, водата, парното ", добави Кацарчев.

Оказва се, че още веднъж имаме преселение на хората - българи се придвижват на Запад, с цел да получат по-висок приход, а хората от Изток идват у нас по същата причина.

" При нас безработицата е към 5%, като е това по-ниско от междинното за Европейски Съюз. Там е към 6,5%. От друга страна заетостта е 70,7%, което безусловно дава отговор на междинното за Европа. Но различен е въпросът, че има обособени браншове с дисторция. Това са секторите, които са със сезонна претовареност. Туризмът в България има неправилна политика, ние целогодишно би трябвало да развиваме туризъм - здравен, културен, SPA. Ние развиваме единствено сезонен. А IT секторът сви търсенето на фрагменти, тъй като развиването на технологиите и изкуственият разсъдък сви търсенето с към 35% ", разяснява доцент Ножаров.

Той добави, че родители не виждат по какъв начин децата им могат да получат положително образовани е в България и напущат страната ни.

" Трябва да има политики - политиците, които ще избираме след месец, би трябвало да кажат накъде ще водят страната. Къде е тактика за образовани ето и енергетика та? Какво се случва с демографията? Кой ще работи в тази страна, като се споделя, че сме 50 000 надолу. В момента междинното образовани е приготвя хора, които в всеобщия случай нямат специалност. В учебните заведения към този момент няма и бази, има чин с компютър ", добави основният икономист на КТ " Подкрепа ".

Доц. Щерьо Ножаров напомни, че от години приказват за Наредбата за предпазените специалности.

" 40% от висшистите работят или тук-там за приблизително образовани е, или не си работят по специалността. Наредбата щеше да се провали в този парламент, когато взеха решение да отстранен таксите. Това беше единственото нещо, което стимулираше студентите да записват предпазени специалности, тъй като има такса. Ако няма такси, всички ще отидат в най-лесните специалности. Трябва да променим дебата за професионално, дуално и всевъзможен вид образовани е, което усилва уменията ", сподели още той.

Средната статистика сочи, че в Европейски Съюз на към 3 години някой си сменя работното място. Ножаров посочи, че би трябвало да минат най-малко от 7 до 10 години, с цел да стартираме да се тормозим за изкуствения разсъдък.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР