„Всеки трети човек има някакво алергично заболяване и затова въпросите

...
„Всеки трети човек има някакво алергично заболяване и затова въпросите
Коментари Харесай

Д-р Борислава Крушева: Рискът от алергична реакция след ваксина може да се определи с тест

„ Всеки трети човек има някакво алергично заболяване и по тази причина въпросите и подозренията към имунизирането на тези пациенти би трябвало да бъдат изяснени, споделя доктор Борислава Крушева - клиничен алерголог в Клиниката по клинична алергология, посетител в подкаста на БНР " Коронавирус Ваксините "

След направени над 7 милиарда дози ваксини по света се оказа, че честотата на алергичните реакции е 1,31 на един милион сложени дози . Което е % като при останалите типове ваксини ", разясни доктор Борислава Крушева.

Тя обаче посочи няколко значими моменти при имунизирането на хора с разнообразни алергии:

Няма никакви противопоказания, с цел да се имунизират пациентите със следните типове алергии :
✅ бронхиална астма✅ алергичен ринит /сенна хрема/ ✅ сенсибилизация към микрокърлежи в домашния прахуляк ✅ медикаментозна алергия, която не протича с тежки реакции ✅ хранителна алергия ✅ инсект алергия
Къде са рисковете :

При хората, които са претърпели анафилактичен потрес :
✅ след банкет на лекарства – в това число венозни или мускулни ✅ при слагане на ваксини в предишното ✅ след банкет на някои храни ✅ след ужилване от насекоми ✅ по различен мотив, който не е обвързван със състава на в този момент употребяваните ваксини у нас против Covid-19
Такива пациенти би трябвало да се имунизират след консултация със експерт алерголог, безапелационна е доктор Крушева.

Д-р Крушева уточни тъкмо кои съставки във имунизациите могат да провокират алегична реакция:

" Това са полиетилен гликол във " Пфайзер ", полиетилен гликол и трометамол в състава на " Модерна " и полисорбат 80 в състава на " Астра Зенека " и " Янсен ".

Затова към този момент се прави тестуване с с тези 4 съставни елементи на имунизациите, за се дефинира алергичния риск.

Тестуването се регистрира на 20-та минута. Преди това се снема подробна алергологична анамнеза от пациента ", сподели още клиничният алерголог.

След тесте се дават рекомендации на пациента по какъв начин да се подходи.

" Според рекомендациите за Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати , които ние следим съществено, не се предлага премедикация с антихистаминови препарати преди имунизация.

Но ние даваме хапче три дни преди имунизация, тъй като българинът е привикнал да бъде по-спокоен преди каквато и да е намеса. След първата игла на имунизацията пожелаваме от тях да ни оповестят по какъв начин е минал процеса ", уточни още доктор Крушева.

Специалистът поучава имунизацията на пациенти с алергии да се прави в медицински център или болница.

В рекомендациите на Експертният съвет по здравната компетентност „ Клинична алергология “ по отношение на имунизиране против Cоvid-19 се показва:

Алергичните болести по принцип не са противопоказни за осъществяване на имунизация със съществуващите и утвърдени от Европейската организация по медикаментите ваксини Pfizer/BIontech, Moderna, AstraZeneca и Янсен.

Те са извършени и на хора, страдащи от разнообразни клинични форми на алергична сензибилизация. По време на клиничните изследвания и на трите утвърдени към този момент ваксини са следени няколко алергични реакции под формата на кожни обриви, лек зной и оток на устни, клепачи и даже на ларинкса.

Те са били бързопреходни и не са заплашили по никакъв метод живота на ваксинираните ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР