Всеки трети безработен у нас получава минималното обезщетение за безработица.

...
Всеки трети безработен у нас получава минималното обезщетение за безработица.
Коментари Харесай

Минимални пари взема всеки трети безработен

Всеки трети незает у нас получава минималното обезщетение за безработица. Това демонстрират данни на Националния застрахователен институт за предходната година. Близо 40 на 100 от хората, останали без работа, са взимали от 15 лева до 25 лева дневно. В съпоставяне с 2019 година броят на хората с такива компенсации е повишен над два пъти, а делът им от общия брой получатели се е нараснал с 12,9 процентни пункта.

С оптимално обезщетение – от 74,29 лева дневно, през 2020 година са били едвам 5,3% от всички безработни. Техният брой даже е намалял с 5,1% по отношение на миналата година. 71,5% от всички, взимащи оптималната сума, са с обезщетение, отпуснато по европейски регламенти. Това значи, че тези хора са работили в чужбина, където са получавали и по-високи заплати. Най-често минимално обезщетение пък са получавали служащи, чиито контракти са прекъснати по тяхно предпочитание или с тяхно единодушие, изясняват специалистите на Национален осигурителен институт.

Размерът на компенсацията за безработица у нас се дефинира дневно. То е 60% от среднодневното заплащане или среднодневния приход, върху който са внасяни осигуровки на служителя за предходните 24 месеца. Обезщетението не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от оптималния дневен размер, който се дефинира всяка година със закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. За предходната година безработните получаваха най-малко 9 лв. дневно,. Максималният дневен размер на компенсацията за безработица за 2019 година и 2020 година е 74,29 лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Почти всеки трети от работещите българи е обезпечен върху мин...

Кризата с COVID-19 е нанесла най-сериозен удар върху пазара на труда в столицата, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт. Именно в София най-вече хора са получавали компенсации за безработица през 2020 година – 13,8% от всички правоимащи. В съпоставяне с 2019 година делът им е повишен с 5,8 п. п. В безусловно изражение, нарастването в тази област през 2020 година (31 555) е 2,7 пъти спрямо 2019 година (11 736), предава вестник " Труд "
Най-засегнати са хората с дълъг стаж

Хората, които имат нескончаем застрахователен стаж, са били най-сериозно наранени от последствията от ограниченията за превъзмогване на пандемията от COVID-19, сочи анализът на Национален осигурителен институт.

Именно броят на хората с над 15 години стаж се усилва най-вече измежду тези, които са получили компенсации за безработица през 2020 година Те. Броят им се е нараснал над 2 пъти, а делът им в общия брой на лицата с право на обезщетение е повишен с 5,1 процентни пункта.

Нараства броят на хората с парично обезщетение за безработица през 2020 година по отношение на миналата година във всички групи, като най-вече са лицата с дълготрайност на осигурителния стаж от 3 години и 1 ден до 7 години. Те имат право на обезщетение за интервал от 6 месеца. Техният дял е 23,2%, като спрямо 2019 година той е намалял с 1,9 п. п. В безспорна стойност броят им се е нараснал с 43,9% по отношение на 2019 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР