Всеки стопанин, който иска да придобие ново жилище, има виждания

...
Всеки стопанин, който иска да придобие ново жилище, има виждания
Коментари Харесай

КИИП: Конструктивните промени в едно жилище са най-опасни

Всеки собственик, който желае да придобие ново жилище, има визии по какъв начин да го преустрои по отношение на неговата визия за обитаване на това витално пространство. От друга страна, не всеки път този, който стопанисва жилището, има ясна визия какви са нормите, изключително в санитарно-хигиенно отношение. Тук се сблъскват два метода. Това сподели инженер Иван Каралеев от Камарата на инженерите в капиталовото планиране.
В доста случаи при довършителните работи по новите парцели вижданията на притежателите съществено се разминават с тези на проектантите, предизвести той.
" Много е необичайно! По мои планове съм следил в жилищни блокове, когато реалокират кухнята на балкона. Най-опасното е когато създадат премествания в самото жилище - измествания на стени, на неща, които са съобразени чисто механически и са рискови за цялата постройка ".
Когато новият дом се продава на шпакловка и замазка, което е към 75% комплектност, той е доста по-евтин. Цената все пак е извънредно висока поради свободната жилищна повърхност в огромните градове, разяснява той. В взаимозависимост от това каква луксозност изисква новият жител на дома, довършителните работи по него може доста да превишат 25% от платената за него сума.
„ В Наредба 2 - за приемане на градежите в България, ясно са дефинирани условията, само че на никое място не е посочено, в никой нормативен акт, по какъв начин да се продават жилищата и в какъв приключен тип. Не съществува такова условие! Масовото е да се оферират „ на запушалка “. От тук нататък се развихря самотворчеството на нашия строителен талант, който не постоянно води до положителни резултати, а неведнъж накърнява ползите на другите живущи в жилището “.
Ако има най-малко общи нормативи, които да оказват в какъв тип да се предават новите жилища и те отразяват и актуалните условия, това би било потребно, счита специалистът, представен от БНР.
„ Ще излезе по-евтино и по-качествено за клиента, тъй като този, който строи, доста ясно дава отговор на нормите и на условията във връзка с вложените материали. Проектантите също задават в своите планове доста ясно и навръх какви правила и на какви стандарти дава отговор това, което те предават като план “.
Каралеев предложи на притежателите на парцели наложително да се съветват с експерти преди да стартират промени, изключително в структурата на постройката, да вземем за пример унищожаване на стени и балкони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР