Всеки шофьор на електрически автомобил знае, че най-важната част от

...
Всеки шофьор на електрически автомобил знае, че най-важната част от
Коментари Харесай

Струва ли си да купим електромобил втора ръка

Всеки водач на електромобил знае, че най-важната част от него е батерията му. Това се отнася в още по-голяма степен за по-старите използвани електрически автомобили.
 
Колкото по-малко е употребена батерията на една електрическата кола, толкоз по-вероятно е тя да доближи покрай заложения от производителя й оптимален пробег с едно зареждане.
" Здравето " на батериите на електрическите коли
 
Проблемът, пред който са изправени притежателите на електрически коли е, че не могат елементарно да ревизират до каква степен потенциалът на батериите им е разполагаем, в случай че не са механически специалисти в тази област. Това показва немската организация ТЮФ (TÜV), която е профилирана в техническите прегледи на коли.
 
" Няма да съумеете да разберете тъкмо какво е положението на батерията на една електрическа кола даже и да я покарате няколко часа ", показва ТЮФ.
 
Понятието " положение на здравето " (SOH) съставлява количеството сила, която може да съхранява и да доставя една употребена батерия спрямо една нова.
 
Техническа инспекция на батерията на обещано електрическо транспортно средство, осъществена от самостоятелна компания за инспекция на качеството, като ТЮФ Райнланд (TÜV Rheinland) да вземем за пример, евентуално е най-хубавата опция да бъде тествано до каква степен годна е тя.
 
ТЮФ Райнланд тества батерията и издава документ за " положението на здравето " й.
 
Някои профилирани автосервизи също правят инспекция на " положението на здравето " на батериите на електрическите транспортни средства. Експертите горещо предлагат да бъде осъществен този тест, когато се купува използван електрически автомобил, показва ДПА. " Състоянието на здравето " на дадена батерия може да бъде тествано и посредством техническата инсталация на нейния производител.
 
Германската организация ТЮФ показва, че производителите по принцип дават гаранция, че батерията ще резервира сред 70 и 80 на 100 от индустриалния си потенциал до 8 години след началото на нейната употреба.
 
Някои производители обаче отхвърлят тази гаранция, в случай че притежателят на даден електромобил, който го е купил от тях, го препродаде. 
 
Разстоянието има значение
 
Трябва да бъде маркирано, че не всеки възнамерява да кара електрическия автомобил си на дълги дистанции и надлежно да употребява цялостния му пробег, който е вероятен с едно зареждане на батерията. Тези, които възнамеряват да употребяват електрическата си кола за напредване най-вече в града, може да се възползват от доста по-ниските цени на използваните електрически автомобили спрямо тези на новите е-коли. Когато изминават относително по-кратки дистанции и имат по-лесен достъп до зарядна станция, тези водачи могат да си разрешат да карат електрически транспортни средства втора употреба, даже когато батериите им са с отчасти привършен потенциал, отбелязва ДПА.
 
 istock istock
Нещата обаче се трансформират за тези водачи на електрически транспортни средства, които пътуват на по-дълги междуградски дистанции. Тогава те ще се нуждаят от е-превозни средства с по-голям деен потенциал на батериите, т.е. с по-високо равнище на " положението на здравето ". Възможността за бързо зареждане на батериите на електрическите автомобили на профилирани зарядни станции също е от значително значение за тези водачи, защото може да им се наложи да ги зареждат няколко пъти, а това лишава време.
 
Спирачките също имат значение
 
Тези, които купуват електрически транспортни средства, изключително в случай че те са втора употреба, би трябвало да внимават и за положението на спирачките им, поучават специалистите.

Вярно ли е, че електрическите автомобили харчат минимум

Когато бъде задействана спирачката на движещо се транспортно средство, кинетичната сила, която се отделя при придвижване, се преобразува в топлинна сила. Нейното количество е доста, заради което спирачната система е подложена на голямо натоварване. Това води до изхабяване на накладките на транспортното средство, което пък е причина за образуването на наслойка.
 
Поради това купувачите на използвани е-превозни средства би трябвало деликатно да прегледат накладките, спирачните апарати и спирачните им дискови, като най-добре е инспекцията да бъде осъществена от автомонтьор. Смяната на тези елементи при електрическите автомобили не е евтина, отбелязва ДПА.
 
Също по този начин е значимо да бъде прегледана и системата за зареждане на батерията на дадена електрическа кола втора употреба, която е оповестена за продажба. Ако кабелът й е отчасти пресечен или съществува някаква друга щета, това също е от голяма важност, защото тази система също не е доста евтина.
 
Поради това всеки евентуален купувача на използвано електрическо транспортно средство би трябвало да се увери, че батерията му в действителност се зарежда обикновено, според спецификациите на производителя.
 
 istock istock
Търсенето на е-автомобили втора употреба
 
Германската компания Де А Те (DAT), профилирана в разбора на пазара на коли, дефинира търсенето на електрически коли като " сдържано ". По-голяма част от купувачите или въобще не търсят електрически коли или търсят нови, демонстрира изследване на Де А Те.
 
Въпреки това електрическите автомобили, предлагани посредством онлайн платформата " Мобайл.де " (Mobile.de), са се продавали относително бързо при започване на тази година, приблизително за по 38 дни. За съпоставяне, хибридните и дизеловите коли намират новите си притежатели, откакто са предлагани за продажба в продължение на над 50 дни.
 
Участниците в изследването на Де А Те настояват, че при използваните електрически коли най-вече ги тормози положението на батериите им. За евентуалните купувачи на е-автомобили втора употреба това е толкоз значимо, колкото и пробега им, регистрира организацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР