Всеки седми българин е здравно неосигурен. 7000 неосигурени жени раждат

...
Всеки седми българин е здравно неосигурен. 7000 неосигурени жени раждат
Коментари Харесай

7000 неосигурени жени раждат годишно у нас, променят закона, за да ги обхванат с лечение

Всеки седми българин е здравно неосигурен. 7000 неосигурени дами раждат приблизително годишно, като към 5000 от тях не са получили нито един обзор от доктор, нито са им направени нужните проучвания. Това води до раждане на бебета с разнообразни болести.

Председателят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание Антон Тонев изиска промени в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, които да разрешат на неосигурени бременни дами да имат право на лекуване.

„ Често дами от уязвими групи не са здравноосигурени, което води до усложнени бременности, насърчаване на разнообразни заболявания и увреждания, както на плода, по този начин и на майката. Това от своя страна коства средства на здравната система, когато се породи неотложност. В момента съгласно наредбата, всяка жена, която не е обезпечена и е бременна, има право единствено на 1 преглед”, оповестяват от фондация " Тръст за обществена опция ". Според тях в случай че лекуването и прегледите по време на бременност бъдат поети, това ще понижи затрудненията при 5% от бебетата.

„ Именно поради това, екипът на фондация " Тръст за обществена опция " разви мрежата по план " С грижа от 0 до 3 ", посредством която бяха инициирани няколко плана. Един от тях визира точно по какъв начин да бъде уголемен обсегът на неосигурените бременни дами, които могат да получават повече медицински прегледи и наблюдаване от лекари до тяхното раждане”, допълват от фондацията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР