"Всеки публичен скандал, където ключова фигура на висока позиция е

...
"Всеки публичен скандал, където ключова фигура на висока позиция е
Коментари Харесай

Дончев за скандала с Порожанов: Гнусно е в очите на българите!

"Всеки обществен скандал, където основна фигура на висока позиция е укорима по отношение на сторено и притежаващо, има изчистваща функционалност. Това дава късмет на правораздавателната система да си свърши работата ", сподели политикът.

Относно думите на президента ГЕРБ да се заровят в кофите за отпадък и в политическите офшорни сметки, парцели и компании, с цел да е ясно има ли обязаност, Дончев съобщи: "Българските служби се ровят на всички места, търсейки закононарушения, нарушавания, злоупотреби. Очевидно резултатът е неоснователен досега, което не значи че в България няма проблем с корупцията и злоупотреби. Съгласен съм с апела за битка с корупцията и непорочност, не можем да спорим. Няма по какъв начин да се мери действителната корупция, тъй като това става в мрачно кюше. Като се мери корупцията, то се мери чувството за нея. Естествено, че в България има корупция. То във всяка развита страна има корупция, като една Германия да вземем за пример. Нелепо е да се твърди, че у нас няма. Проблемът би трябвало да е решен от всички – правораздавателни органи, изпълнителна власт ".

"Вие медиите също имате ангажимент, когато нещо ви стигне до съзнанието, не да си мълчите, тъй като този някой ви е другар. Това е ролята на медиите. Всички, като се приказва за битка с корупцията, настояват, че прозрачността и натискът от медиите, е най-ефективен ", добави той.

"Кажете ми има ли случай, където има отдаване за нещо неправилно и да не сме реагирали? ", запита още вицепремиерът.

На въпрос за какво превантивно не се взимат ограничения, Дончев отговори: "Случва се някой на виновна позиция да научава нещо от малкия екран. Преди време твърдях, че, в случай че научиш нещо от вестника, не си вършиш работата, само че това се случва. Обикновено съм прям. От първостепенна значимост е абсурдът да е развързан до дъно. Да е ясно има ли укоримо законно или нелегално държание ".

На въпрос има ли доверие в КПКОНПИ, той сподели: "Пряк контакт с управлението нямам, само че като работа с такива високи пълномощия по какъв начин да не вярвам. По формулировка би трябвало да вярвам и на съда, и на прокуратурата. Това са българските институции. Нека всички проверяващи да си свършат работата и да е ясно ".

По тематиката с Порожанов и обвиняванията за злоупотреби с еврофондове, Дончев отговори: "Карате ме да дублирам предходната имитация. За благополучие всеки случай се ревизира и скоро ще имаме изясненост. Иначе абсурдът е противен и от политическа, и от репутационна позиция. Представете си какъв брой е гнусно в очите на един жител някой на виновна позиция да вземе държавно финансиране и да си направи една чудна къща. Ние от ГЕРБ се ревизираме доста от вътрешната страна, има стотици случаи, където сме реагирали, без да се получава обществена сензация. Това че от време на време се постанова да реагираме постфактум, откакто е станало сензация, е обособен случай ".
"Декларацията на Порожанов не мога да я разясня, в този момент когато се ревизират всички къщи за посетители, в случай че има нарушаване, ще се връщат парите. Тези пари ще са в сметка на Министерството на земеделието, в случай че има глоба ние ще ги платим с тези пари. Нарушението е годно и със задна дата, даже и да са изтекли тези петте години. Трябва да се наблюдава дали чиновници на фонда имат присъединяване в тези нарушавания, в случай че е по този начин - би трябвало да се търси отговорност ", добави вицепремиерът.

"Публичните мнения за идни вложения са непотребни, по този начин се гонят вложители, многото звук по тематиката вреди. Става дума за големи корпорации, с президента диалозите, които водихме се опитахме да създадем добър синхрон сред институциите и мисля, че се получи. Единственото ненужно са обществените мнения ", сподели Дончев.
"Рокадите в кабинета са си нещо обикновено. В последна сметка, както и в един футболен тим се вършат постоянни сметки, значимо е да има резултати и успеваемост ", заключи политикът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР