Всеки понеделник в Дома за медико-социални грижи за деца в

...
Всеки понеделник в Дома за медико-социални грижи за деца в
Коментари Харесай

Всеки понеделник във Варна ще преглеждат безплатно бебета и недоносени деца

Всеки понеделник в Дома за медико-социални грижи за деца в кв. " Виница " във Варна ще се правят безвъзмездни прегледи на бебета и недоносени, научи Moreto.net

Ранната намеса и рехабилитация е измежду главните услуги, предлагани в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна).

От началото на 2023 година досега са направени близо 200 прегледа и съвещания. Те се безвъзмездни, не се изисква направление от персонален доктор, а единствено наличната здравна документи на детето. От началото на месец юли т.г. се образуваха и мобилни екипи, които посещават децата на място, в домове им, при изявено предпочитание от страна на техните фамилии.

Извършват се прегледи на недоносени и доносени бебета, и консултация на техните родители по отношение на двигателното и нервно-психическото развиване на децата.

Целта на екипа от експерти, водени от доктор Нели Николова, завеждащ доктор на Центъра за ранна намеса и рехабилитация към ДМСГД – Варна, е да следи от близко положението на бебетата, да образова и направлява родителите по какъв начин да работят в домашна среда с детето, с цел да подкрепят развиването му и в случай че се наложи да бъде стартирана навреме рехабилитация. При нужда в консултациите се включва логопед – за храненето и предречевата рехабилитация, както и психолог – за психическо развиване и държание, съгласно възрастта на детето.

Виктор и Велизар са единствено две от децата, употребили услугите на лечебния комплекс. Съдбите им са сходни – Виктор идва на бял свят в 30-а гестационна седмица, а Велизар – в 32-а гестационна седмица от бременността. И двамата са били настанени в Отделението за недоносени бебета в ДМСГД – Варна, където са прекарали близо месец. Отделението е единственото във Варна, предлагащо така наречен кенгуру-грижа, която потвърдено се отразява благотворно на физическото и прочувствено здраве на новородените. Ето за какво се дава опция на майките да бъдат настанени в лечебното заведение, дружно с детето си. При изписването, те получават лист с медицинските експертите, при които би трябвало да бъде проследено бебето (кардиолог, офталмолог и т.н.), както и насоки по кое време да посетят още веднъж ДМСГД – Варна за обзор и консултация с екипа на Центъра за ранна намеса и рехабилитация. Такива насоки са получили и родителите на Виктор и Велизар.

„ Срещите с доктор Нели Николова, които провеждахме всеки месец, ни бяха доста потребни. Факт е, че без нейните упътвания нямаше да зная какво тъкмо да върша, защо в развиването на детето да проследявам и по какъв начин да го подтиквам, с цел да разгърне капацитета си. Специалистите тук видяха и проблем със ставите, който, с помощта на навременните ограничения, към този момент е отхвърлен. “, показа майката на Виктор – Рени Божилова.
„ Екипната работа даде своите резултати при Велизар. Тук, още в Отделението за недоносени бебета, видяха шума в сърчицето му, който той към този момент израсти. По време на консултациите в Центъра за ранна намеса и рехабилитация получавах отговори на всички въпроси, които ме тревожеха. Обучиха ме по какъв начин да оказвам помощ на бебчо, с цел да стартира да се завърта, седи, лази, върви. През цялото време усещах поддръжка и успокоение, че върша всичко належащо за детето си. Притеснението в резултат на преждевременното раждане е огромно. Затова е скъпо да има кой да извърви пътя на израстването на детето, дружно с теб “, описа Красимира Донева – майка на Велизар.
Наскоро Виктор и Велизар бяха изписани от Центъра за ранна намеса и рехабилитация. И двамата към този момент вървят независимо, развиват се добре и демонстрират на света какъв брой огромни бойци са недоносените бебета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР