“Всеки наранен човек е принуден да се промени. –Борис СирюлникТравмата

...
“Всеки наранен човек е принуден да се промени. –Борис СирюлникТравмата
Коментари Харесай

Как да преодолеем емоционалната травма с помощта на изкуството

“Всеки засегнат човек е заставен да се промени. ” –

Борис Сирюлник

Травмата е прочувствена рана, която визира нашето благоденствие, лишава спокойствието и щастието ни, а доста постоянно изцяло ни лишава от вярата, че нещата в живота могат да бъдат разнообразни. В такива интервали да се изолираме от света и да се затворим в себе си ни наподобява най-естественото решение, само че то единствено ще утежни положението ни и ще удължи страданията ни.

Има няколко тактики, които можем да използваме, с цел да не се затваряме в болката си и една от тях несъмнено е изкуството, което оказва помощ да трансформираме болката, която изпитваме.

Преодоляването на контузията посредством изкуство се състои в преоформяне на травматичната обстановка, употребявайки творчеството. По време на процеса страданието се трансформира в уроци, а страстите – в изкуство.

Как можем да преодолеем контузията посредством креативен занимания

За да преодолеете контузията, употребявайки изкуството, е значимо да се свържете с дълбините на душата си. Трябва да идентифицирате страстите, които предизвика травматичната обстановка и да бъдете подготвени да ги трансформирате. След като определите страстите си, започнете да ги насочвате към креативен занимания като композиране на песни, писане, изобразяване, танци, пеене или статуя.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви оказват помощ да предизвикате креативното си ентусиазъм:

– Провокирайте въображението си и запишете всички хрумвания за креативна работа, които ви хрумнат.

– Осигурете си време, в което да останете със себе си.

– Вслушвайте се в себе си.

– Приемайте всичките си мисли и страсти с внимание и съчувствие.

– Не се съдете.

– Помислете за това какво можете да научите от мъчителната обстановка.

– Помислете за метод да трансформирате прочувствената болежка и да я употребявате в работата си.

– Изберете място, на което се чувствате удобно.

– Изберете материалите, които ще употребявате.

– Пуснете си музиката, която ви харесва най-вече.

– Помислите за проблематичната обстановка, пробвайки се да я погледнете от допустимо най-вече гледни точки.

– Когато започнете да мислите от ден на ден и повече за това, което ви тормози, съзнанието ви ще се почисти и ще съумеете да пресъздадете страстите си в това, което творите.
Преодоляване на прочувствената контузия посредством изкуство

Според терапевтите изкуството улеснява изразяването на това, което е мъчно да бъде казано с думи. Изкуството е средство за освобождение и реализиране на прочувствен надзор, метод да се почувстваме „ чути ”.

Художници и психолози са изследвали методите, по които изкуството оказва помощ за превъзмогване на травматичните прекарвания. Вижте някои от изводите, до които са стигнали:
Арт терапия

Психологията, изкуството и образованието се събират, с цел да основат дисциплинираност, стремяща се към прочувствено благоденствие. Тя употребява изкуството като лечебен път, който психолозите назовават арт терапия.
Психоанализа

Чрез изкуството ние можем да изразим несъзнателните си страхове и болки, да вземем за пример тези от травматичната обстановка. Изкуството оказва помощ да изразим страстите си, а това води до катарзис и избавление.
Гещалт

Тази мисловна школа преглежда човешкия разум и държание като цяло и допуска, че ние не се концентрираме върху всеки дребен съставен елемент, когато се опитваме да разберем света към нас. Изкуството може да ни помогне да променим това, несъмнено благодарение на умел експерт.
Изкуството е излекуване

Изкуството ни разрешава да показваме концепциите и възприятията, свързани с травматичните ни прекарвания, оказва помощ ни да поддържаме връзка със себе си и да трансформираме страстите, които ни тормозят, и дава опция да превърнем прочувствената болежка в креативно произведение.

Изкуството е ужасно средство да се свържете с най-дълбоката част от себе си и да започнете преформулирате мъчителните обстановки в живота си. Всичко, което би трябвало да извършите, е да изберете материалите и вида изкуство, което ви харесва най-вече!

Редактор: Ина Фенерова
Инфо: https://psychology.framar.bg/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР