Всеки може да изгради и усъвършенства креативния си дух, но

...
Всеки може да изгради и усъвършенства креативния си дух, но
Коментари Харесай

7 отличителни черти на творческата личност

Всеки може да построи и усъвършенства изобретателния си дух, само че е реалност, че свежите хрумвания идват по-лесно при едни, в сравнение с при други. Проучване на откриватели от Норвегия поучава да следите за няколко отличителни черти, по които ще разпознаете креативните персони.

Лидерът на научния екип проф. Ойвинд Мартинсен от Норвежката бизнес школа събрал група от художници, музиканти и криейтив маркетинг експерти и ги сравнил с контролна група, формирана от мениджъри и други експерти, чиято работа е по-малко обвързвана с креативните решения и визия. Оказало се, че членовете на „ артистичната група ” се отличават от останалите със 7 съществени черти. Кои са те?

Асоциативна настройка: Бурно въображение, палав темперамент, богат набор от свежи хрумвания, дарба да се отдава изцяло на работата, елементарно се плъзга сред обстоятелствата и измислицата.

Нужда от автентичност: Ненавижда разпоредбите и общоприетите форми и се бунтува против тях. Революционно надъхан поради вътрешната нужда да прави нещо, което никой не е правил до момента.

Мотивация: Изпитва нужда да реализира високи резултати, насочен е към задачите, има новаторски метод и подхожда към сложните въпроси с невероятна устойчивост на духа.

Амбиция: Има потребност да бъде авторитетен в групата и обществото си, да притегля внимание и да получава самопризнание за работата си.

Гъвкавост: Умее да гледа на проблемите под разнообразни, изненадващи ъгли и да измисля оптимални и истински решения.

Ниска прочувствена непоклатимост: Често изпитва отрицателни страсти, настроенията му се менят по-често от нормалното, нежна самонадеяност.

Лоши обществени умения: Обикновено не се замисля доста за другите, дебелоглав е и непрестанно намира неточности и пропуски в концепциите и хората към себе си.

Както виждате, някои от тези характерности са позитивни (например мотивацията) или неутрални (асоциативната нагласа). Други обаче не звучат толкоз привлекателно.

„ Креативните хора не постоянно са толкоз практични и насочени към постоянни резултати, колкото другите ”, отбелязва Мартинсен. Съветът на учения е, че когато един шеф желае да влее креативна кръв в екипа си, „ е рационално да се направи разбор на позицията, с цел да се оцени смисъла на творчеството по отношение на способността за съдействие и потребността от нея ”.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР