Всеки, който се е будил нощем, за да запише гениална

...
Всеки, който се е будил нощем, за да запише гениална
Коментари Харесай

Умореният мозък се справя по-добре с творческите задачи

Всеки, който се е будил нощем, с цел да запише гениална концепция, която на сутринта звучи налудничаво, знае, че мозъкът ни мисли леко смахнато, когато е изтощен. Но се оказва, че мозъкът употребява точно тази „ смахнатост “, с цел да се оправя с изобретателни задания. С други думи задания, които ни карат да мислим „ отвън рамките “ и да намираме по-малко явни решения на проблемите.

Ето какво споделя американският публицист и психолог Рон Фридмън за Smithsonian Magazine:  

„ За да бъдем изобретателни, от време на време се постанова да вземем поради хрумвания, които не наподобяват в сходство с това, което се опитваме да реализираме. Така че да имате тези хрумвания в главата си по простата причина, че не сте задоволително съсредоточени, с цел да ги изключите, когато сте изтощени, може да ви направи по-креативни. “

Има пробни проучвания, които поддържат това умозаключение.

Едно от тях, извършено през 2011 година от психолози от Университета Албиън в Съединени американски щати, изследва въздействието на умората върху способността на хората да извършват избрани умствени задания.

Резултатите посочили, че студентите се справили еднообразно добре (независимо от времето) с аналитичните задания. Но що се отнася до по-креативната задача, те в действителност се справили по-добре, когато били сънливи.

Заключението на екипа е, че в случай че сте студенти, би трябвало да отделите за по-креативните задания от времето, в което не сте в най-хубава форма. За ранобудните това значи вечерта, а за „ нощните птици “ - рано заран.

Важна забележка: не давете креативните си минути в кафе. То убива резултата.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР