Всеки, който общува с децата на новото време, знае –

...
Всеки, който общува с децата на новото време, знае –
Коментари Харесай

Идея за 1 юни: по-малко играчки, повече игри

Всеки, който поддържа връзка с децата на новото време, знае – мъчно се смогва с тези любознателни дребни палавници. И тъй като възрастните страдаме от недостиг на качествено изкарано време в компанията на дребните човечета, прибягваме до изпитаната тактичност да  “изкупуваме ” греховете си с дарове, най-често под формата на купища играчки. Така е, купуваме евтини пластмасови дрънкулки, с цел да не ни е жалост, в случай че след няколко часа към този момент са счупени или захвърлени на пода в недружелюбност.  



Само че това не е нито възпитателно за децата, нито рентабилно за родителите. И в случай че подхващаме тази тематика в този момент, това е, тъй като за  Деня на детето още веднъж ще заведем децата си на шумно тържество в парка, ще ги почерпим с някоя и друга нездравословна храна и ще им купим следващите ненужни и много глуповати играчки.

Или можем да постъпим по различен метод. И да заведем децата със спестените от играчки пари на екскурзия измежду природата например. А децата? Те няма ли да страдат без ново материално развлечение? Тук на помощ идва Играчкотека – мястото, основано за децата и техните родители, от което против алегорична сума можем да наемем играчки, да ги задържим за известно време (колкото трае интересът на децата към тях) и да ги върнем, с цел да ги употребяват и други.

Идеята и реализацията на това чудно място е на Силвия Стоянова, която се въодушевява от живота в Нова Зеландия и съзнанието на хората там, че свръхконсумацията и ненужното трупане на движимости не са от изгода на нашите наследници. Силвия взема решение, че е време да показа и у нас действителен на другия завършек на света модел, като си дава сметка, че и в България има хора, които са отворени към шерването на движимости, преработването и опазването на околната среда. Просто би трябвало да им се даде късмет да го вършат. Ето по какъв начин тя отваря едно вълшебно място – към този момент единствено онлайн, от което можем да наемем всевъзможни играчки, от пъзел до колело.



Това, което най-вече одобрявам в сбирката ѝ от играчки  е, че те не са единствено занимателни, а са просветителни и разрастващи качествата на децата – от фината моторика при най-малките, през въображението на по-големите, до физическата устойчивост на още по-големите.  В Играчкотека на респект са играчките от устойчиви или елементарно разградими материали, като сбирката от дървени занимания е най-богата.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР